четвъртък, януари 04, 2024

ДИМИТЪР СТРАШИМИРОВ / “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ / „СВЕДЕНИЯ, СЪБРАНИ В НАШИ ДНИ“ / ИВ. ТЕРЗИЕВ ОТ ЛОВЕЧ ДО АВТОРА

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на документи от по-късно време, свързани със съвремието на Васил Левски.

Документите са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 551

Ив. Терзиев от Ловеч до автора

I

Отец Евстатий [1] съобщава, че свещеник Г. Антипов е осъден от Ловеч. епарх. духов. съвет па 4-месечен аргост в Гложенския манастир, където изтърпял наказанието си за някаква дописка против А. Башев. Това е било във времето на дядо Натанаила, а отец Евстатий е бил член на Съвета. В дописката било казано, че Башев е бил все и вся (в Митрополията).

II

Във времето на войната 1876-1877 г. поп Кръстю е бил изпратен от Н. Блаженство за архиерийски наместник в гр. Орхание.

III

Ръкоположен бил отец Евстатий от митрополит Дионисий, а не от Н. Блаженство, защото Н. Блаженство замести Дионисия след неговата смърт в 1875 г.

IV

Лицето Атанас Попов не познавам, за него нищо не съм споменавали не знам писмото му, за което се пише в сп. „Християнка“.

V

Тефтер, заверени от Левски имената на вносителите, аз не знам и такова не съм говорил, а съм говорил само, че в-к „Марица“ не е напечатал документите.

VI

За злоупотребление на 8000 гроша от поп Кръстя, че 500 лири, които имало в касата, са били взети от Комитета и изобщо, че поп Кръстю не вземал пари от други комитети, писано на стр. 25 на сп. „Християнка“, аз не съм говорил. Такива показания не съм давал. Всичкото ми показание се е състояло в охкането на поп Кръстя, че документите му не били печатани във в-к „Марица“.

VII

Изразът, че се правило опит чрез поставяне отрова в Св. Причастие за отравянето на поп Кръстя, е неверен. Такова не съм говорил. А съм казал, че мълва, слух се е носило за отравянето на поп Кръстя чрез Св. Причастие. Обаче дали е поставяно отрова, или не, аз не зная.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.