събота, януари 27, 2024

НАЕМНИК ОТ ЕСКАДРОНИТЕ НА СМЪРТТА НА ОБЕДНА ПОЧИВКА В ЕЛ САЛВАДОР, 1980 г.

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Ескадроните на смъртта в Ел Салвадор са крайнодесни паравоенни групи, действащи в опозиция на марксистко-ленинистките партизански сили, най-вече на Националния освободителен фронт „Фарабундо Марти“, и техните съюзници сред цивилното население преди, по време и след Салвадорската гражданска война. Ескадроните на смъртта извършват по-голямата част от убийствата и кланетата по време на гражданската война от 1979 до 1992 г. и са тясно обвързани с управляващото правителство.

Тази емблематична снимка е направена от Дерек Хъдсън по време на Гражданската война в Салвадор през 80-те години. „Композицията е почти перфектна...“ Фотографът казва, че купил бира на мъжа и „направил три кадъра, преди пиещият да забележи насочения апарат“.


Ето какво допълва Дерек Хъдсън за инцидента и снимката:

„Срещнах този човек по време на гражданската война в Салвадор през 80-те години. Той беше един от бандата наемници, известна като Ескадроните на смъртта. Бяхме в селската затънтена местност, наречена Сучитото, а той седеше в местно кафене, обядвайки, с револвера си, небрежно поставен пред него. Купих му бира и докато вдигаше бутилката, успях да направя три снимки, преди да осъзнае, че снимам. Псуваше и викаше приятелите си, въоръжени с пушки, и ме блъскаше. Не зная какво щеше да стане, ако бяха разбрали, че вече съм заснел няколко кадъра. Осъзнах, че съм поел голям риск, но тогава не мислех за това. Бързо поръчах още бири, надявайки се да ги успокоя, и просто си тръгнах“...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.