петък, януари 05, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1987 г. / МИР / ОСКАР АРИАС САНЧЕС

Оскар Ариас Санчес (Oscar Arias Sánchez)

13 септември 1940 г.

Нобелова награда за мир

(За приноса му към установяване на траен мир в Южна Америка.)

Оскар Ариас Санчес е роден в Ередия, Коста Рика. След като учи и не завършва медицина в Съединените щати, той следва право и икономика в университета на Коста Рика в столицата Сан Хосе. Още като студент се включва активно в работата на Партията за национално освобождение. Когато завършва университета, продължава със защита на докторска степен в Англия, представяйки дисертация на тема „Кой управлява Коста Рика?“ Автор е на редица книги и статии на политическа и историческа тематика.

Ариас започва сериозно политическата си кариера през 1970 г. като помощник на Хосе Фигерес, бивш президент, който отново се кандидатира за президентските избори. Когато Фигерес е избран през 1972 г., Ариас получава място в правителството като министър на националното планиране и икономиката. През 1975 г. неговата партия го избира за международен секретар, а през 1979 г. за генерален секретар. Представлява партията на няколко конгреса на Социалистическия интернационал.

На изборите през 1978 г., когато Партията на християнското социално единство печели президентския пост, Ариас е избран в Законодателното събрание, но се оттегля през 1981 г., за да работи за кандидата за президент на своята партия Луис Алберто Монге, който печели изборите през 1982 г. Номинирайки се през 1985 г., Ариас е избран за президент през 1986 г., като печели 52,3% от гласовете срещу 45,8% за кандидата на Християнсоциалното единство. Като президент той се намесва срещу действията на подкрепяните от САЩ контраси на територията на Коста Рика. Макар и критичен към политическата система в Никарагуа, Ариас се съсредоточава върху ангажирането на Никарагуа и другите централноамерикански държави с миротворчески процес. През май 1986 г. той се среща с президентите на Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас и Никарагуа, за да обсъдят план за мирно решаване на проблемите в региона, разработен от групата „Контадора“. Те не постигат пълно съгласие, но в началото на 1987 г. Ариас успява да свика нова среща, на която представи свой мирен план, отклоняващ се в някои аспекти от плана на „Контадора“. Споразумението, одобрено от петимата президенти в Гватемала на 7 август, се основава на плана на президента Ариас.

ИЗТОЧНИК: https://www.nobelprize.org/prizes/peace/1987/arias/biographical/

Превод от английски: Павел Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.