вторник, юни 16, 2009

Тройната коалиция възпрепятства вота на българските граждани в чужбина


ДЕКЛАРАЦИЯ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ


относно ограничаването на правата на българските граждани, гласуващи в чужбина


Синята коалиция изразява своето възмущение от нарушаването на избирателните права на българските граждани в чужбина, които няма да могат да гласуват, поради малкия брой отворени избирателни секции.

Тройната коалиция направи всичко възможно, за да възпрепятства вота на българските граждани в чужбина. С нейните гласове беше отхвърлен законопроектът за електронно гласуване, предложен от СДС и ДСБ. Въведено беше изискване за минимум 100 заявления, за да се отвори избирателна секция в чужбина.

Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени със свое решение разпоредба от Закона за избори на народни представители, която позволява на консулите да отварят секции по тяхна преценка, дори ако не са събрани 100 заявления. Синята коалиция настоява ЦИК да преразгледа своето решение и да даде възможност на българските консули да отворят избирателни секции, съгласно Закона.

Призоваваме българските граждани по света, които желаят, но няма да могат да упражнят правото си на вот на 5-ти юли, да се разгневят. Призоваваме ги да убедят своите близки и познати в страната да гласуват, за да не се повтаря тази срамна изборна дискриминация на българите в чужбина.


Национален изборен щаб на Синята коалиция


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.