вторник, юни 02, 2009

МАКЕДОНИЯ - МЪКА

Николай Павлов ми подаде една щафета и няма как, включвам се. Щафетата е със следните правила:


1. Намисляте си на кого да предадете щафетата – човек, който има блог.

2. Искате да напише коя е първата дума, която му хрумва за дадена държава в света, и играта започва.

3. Молите го след това да продължи играта, като предаде нататък по същите правила.


Е, Николай ме помоли да напиша с какво свързвам Македония. С което – може да се каже – попадна точно в целта. Аз съм четвърт македонец, прадядо ми и прабаба ми са македонски бежанци, а в семейството ми битуват много разкази, предадени от уста на уста, за някогашна Македония. И трябва да кажа, че тези разкази не са никак мили: турското робство, страхът за живота на дядо поп Никола, моя прадядо, които ходел с комитите по планините, гръцката окупация след Втората балканска война, прогонването от родното място. Затова, ако трябва да свържа Македония с една дума, едва ли бих могъл да измисля нещо по-точно от онова, което знаем от началото на „Мера според мера”: МАКЕДОНИЯ – МЪКА.


Ето и един клип, също от „Мера според мера”:



И тъй като все пак трябва да предам щафетата на някого, нека това да бъдат Aria, която да каже с какво свързва Албания, и Aquawoman – с какво свързва Белгия. Надявам се да продължат играта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.