СЛУЖБОМЕР

събота, юли 08, 2017

Те са дали живота си за Родината!

Автор: Матвей Ганаполский, „Обозревател“

Превод от руски: Павел Николов

Помня, че по време на съветската власт много интелигенти, изпитвайки отвращение от тогавашния живот, отиваха на село. Това беше своеобразно бягство от действителността, когато се изхвърляше телевизорът, стъпкваше се радиоточката (ако още помните какво е това), а след това просто се седеше на пейката пред дома, четяха се литературни списания в комбинация с биричка-водка, ловяха се кротушки в местното затлачено езеро и се копаеше несложно лехата под прозорците на къщата.

Сега всичко се промени – тези, на които им е противен режимът на Путин, просто напускат страната, като проучват подробно интернет, където е описано разбираемо къде е по-лесно да се получи разрешение за пребиваване, а след това и гражданство. Държавите обикновено са много строги към кандидатите. Отначало получаваш някакво разрешение за пребиваване, а след това, често след много години, получаваш и самото гражданство, ако го получиш. При което, и да си звезда-презвезда, редът е един. Случва се президентът да даде гражданство с личен указ, тогава всичко става за няколко дена. Но в такъв случай кандидатът трябва да направи нещо за страната, за да стане ясно защо са му дали веднага гражданство. Това са някакви невероятни заслуги, но – и това е важно – именно пред тази страна.

И аз напълно разбирам Путин, който дава гражданство на всякакви звезди, които са дали живота си за Русия!

Например боецът Монсън – преди руското гражданство той получи гражданство на Донецката народна република, така че е напълно разбираемо защо е вече гражданин и на Русия.

Депардийо е ясен, имаше обещания да осее Крим с лозя, след това, наистина, всичко рухна. Къде е сега Депардийо и къде са лозята, никой не знае.

Явно Стивън Сегал също е получил гражданство за някакви важни заслуги за благото на Русия – какви точно, никой не може да каже.

И ето че сега от любов към руското гражданство пламна Марадона – потвърди го Мутко (Виталий Мутко, президент на Руския футболен съюз – бел. П. Н.). Героичните заслуги на Марадона за благото на Русия са познати на всеки руснак още от детските години, така че скоро потомственият руснак Марадона ще получи своя паспорт.

Няма да коментирам по-нататък всичко това, само ще припомня как се получава гражданство на САЩ.

Отначало, като си наемеш специален адвокат и изхарчиш куп пари, попълваш документи, доказващи твоята значимост като специалист, чиято професия може да е полезна в Америка. Тези документи се проучват. Ако всичко е наред, получаваш зелена карта. С нея можеш да живееш и да работиш в Америка. Но ако искаш да станеш именно гражданин, трябва да си живял на територията на САЩ повече 2,5 години; при което е важно да си плащаш данъците, да имаш домашен адрес.

След това трябва да държиш изпит, включващ знания за историята и устройството на САЩ и умението да говориш английски език.

После, ако си издържал изпита, полагаш клетва.

И едва тогава получаваш документ за гражданство.

За какво говоря ли?

За цената на страните и гражданството.

Русия и Америка са долу-горе равни по територия.

Но цената в тези страни е различна.

Що се отнася до гражданството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.