СЛУЖБОМЕР

вторник, юли 04, 2017

Путин продължава да разчита на чудо

Автор: Константин Боровой

Превод от руски: Павел Николов

Хенри Кисинджър е на 94 години. Неговото влияние върху външната политика на САЩ е кръгла нула. Но той е решил да се заеме със свалянето на санкциите срещу Русия и даже е дал някакво интервю, че – виждате ли, това е възможно. Което е обикновен лобизъм за пари, американците правят така.

И Кисинджър, произнасяйки изречението за свалянето на санкциите, направи много, но за пропагандата. Защото това е мнението на 94-годишен бивш политик, който вече няма никакви връзки с американската политика. А за Путин това е вид психотерапия, самовнушение, че може би Кисинджър ще му помогне с нещо. Макар че Путин няма да чуе от него как да бъде решен проблемът, който е в освобождението на Украйна – Крим и Източна Украйна. Този проблем не е в САЩ и не е в управлението на Тръмп и Държавния департамент. Проблемът е в неспазването на международните спогодби от Путин. И докато това положение не се промени – могат да бъдат наети още трима лобисти. Които ще говорят, че санкциите не са необходими и може да се мине и без тях. Тези изречения, за които трябва да се плащат не малко пари.

Действащите политици няма да се занимават с подобен лобизъм, разбирайки, първо, че той е безперспективен, и второ, че това е загуба на престиж. Хенри Кисинджър е човек, за когото въпросът за престижа и репутацията вече няма никакво значение. Той е готов за пари да произнася необходимите изречения. А за Путин това е самозалъгване. У него се появява чувството, че с помощта на Кисинджър положението може да се промени. Това е като при тежко заболяване – болните се обръщат от отчаяние към вълшебници, към лекари от нетрадиционната медицина. Така че и Путин прави така, надявайки се, че срещата с Кисинджър ще му помогне с нещо.

Макар че икономиката умира и страната се приближава към момент на дезинтеграция. А нашите руски конспиролози за това, което стана или ще стане в бъдеще, обвиняват ЦРУ или още някого си там. Макар че главната причина е това, което прави Путин, подкопавайки държавните основи. И Кисинджър, и психотерапевтите, и вълшебниците не могат да направят нищо. Чудеса няма, но Путин не е съгласен с това. Той продължава да разчита на чудо. Че от само себе си ще се вдигне цената на нефта, че санкциите ще бъдат премахнати. Така последната идея, която се разпространява активно от кремълските експерти, е, че американците ще се съгласят да дадат Крим на Русия, че ще помагат със средства за възстановяване на икономиката, че ще се съгласят Украйна да не влезе в НАТО и че изобщо ще я оставят в руската зона на влияние. Това са фантасмагории на не много здрави хора.

Едновременно с това протичат и обективни събития. Например САЩ и Западът ще увеличат помощта си за Украйна. Но нашите експерти не искат да видят този факт и дори не го отчитат при своите оценки. Това е дълбоко болезнено състояние, когато реалността не се харесва на болния. Тогава той започва да живее в измислен свят. Може освен това да наеме артист и ето че Хенри Кисинджър се е съгласил да изиграе ролята на психотерапевт и да разкаже на Путин, че това, което иска, е възможно. Но срещу някакво заплащане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.