сряда, май 09, 2012

Неприлично облечен

Казват, че според бъдещия Закон за народната просвета (не съм чел Проекта и нямам намерение да го чета!) учениците и учителите ще трябва да ходят на училище „прилично облечени“.

Но тъй като понятието „прилично облечени“ е разтегливо като ластик, аз тази работа си я представям така: или към Закона ще бъде прикрепен снимков материал, на който ще бъдат представени ученици и учители с „прилично облекло“, или в самия Закон ще бъде изброено кое облекло следва да се смята за „прилично“ и кое за „неприлично“.

Междувременно в личен план се чудя дали ще оцелея с този си вид.

Току виж НЯКОЙ решил, че не мога да ходя на училище, както си ходя в горещо време: с три четвърти панталони и ризата отвън.

Че защо да не реши: не забраняваха ли някога на учителите да ходят с дънки на училище, а?

И си мисля какво ще ме правят, ако това мое облекло влезе в противоречие със Закона.

Печати ли ще ми удрят по краката (и това го е имало!), или направо ще ми смъкнат панталоните и ще ги конфискуват.

В полза на държавата…

-------------------------

Ето какво ми написа по този повод във Фейсбука Александър от Париж:

В частните йезуитски училища във Франция (най-строгите и едни от най-реномираните) "прилично облечен" за момче означава с панталон (може и дънки или три четвърт панталон, но в никакъв случай свлечен до под задника), "градски" обувки (демек не спортни или планинарски), риза или поло с яка. Момичетата пък трябва да са с прибрани, т.е. вързани коси, пола поне до коленете, без грим, без бижута или висящи обеци и да не се виждат коремите и раменете (и още по-малко прашките или други интимни елементи). Забранено е също да се носят дрехи с щампа или прекалено голям марков знак.

Та, според тези критерии йезуитите щяха да те наемат на работа без абсолютно никакъв проблем, но не защото си облечен според изискванията ЗА УЧЕНИЦИ, ами защото изискванията за учителите са различни.

Според мен основното недуразумение в цитирания от теб пример се състои в това че, че учители и ученици не могат и не трябва по никакъв начин да се поставят на равна нога, защото не може да се налагат едни и същи изисквания и към едните, и към другите. Какъв авторитет ще има един даскал, който трябва да се съобразява с погледа на учениците, които без съмнение ще го съдят и оценяват, както впрочем самите те са съдени и оценявани по повод дрехите и всичко останало?

Ако плюем върху тази най-елементарна и естествена йерархия в училище, не бива по-късно да се учудваме на анархията и липсата на елементарно уважение в цялото общество.

Така и не мога да разбера защо искат да затрият тотално образованието и да превърнат хората в идиоти.