четвъртък, ноември 02, 2023

ДИМИТЪР СТРАШИМИРОВ / “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ / „СВЕДЕНИЯ, СЪБРАНИ В НАШИ ДНИ“ / Н. ТОДОРОВ ДО АВТОРА

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на документи от по-късно време, свързани със съвремието на Васил Левски.

Документите са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 542

Н. Тодоров [1] до автора

Стефан Джанков от Ловеч ми даде следните сведения за Левски [2]: Моята майка Натя Томева Джанкова е заведена сестра на поп Кръстя, тъй като нейната майка Пауна Тотева е повторила за бащата на поп Кръстя. Натя е слушала Велика Хашнова да говори, че Левски е бил против нападението върху турската поща, готвено от Д. Общи. Но последният не послушал, а извършил нападението, което е дало повод на турската власт да вземе мерки и залови Общия и др., който е издал комитетските работи в Ловеч. Натя е говорила на сина си Стефана, че след откарването на Д. Пъшков поп Луканов и един поп, п. Кръстю често обикалял конака и станал твърде близък с турските големци. „Заптии често идваха и обикаляха или се криеха у дома“ и говореха „не бойте се, ние не идем за Вас“. Последния път, когато Левски дошъл в Ловеч, Натя слушала от Велика Хашнова, че тя е говорила на Левски за поп Кръстя, че е твърде близък с турците, че ходи в конака и готви нещо лошо за Комитета, и Левски затова да си няма работа с него. А той ѝ отвърнал: „Тази вечер ще разчистя с него всички сметки.“ Натя твърди, че у тях нея нощ имало скрити на тавана двама заптии. Когато дошъл Левски, ядовито се разхождал и поискал сметка от поп Кръстя. Последният казал, че ще донесе и предаде на Левски всичко в с. Къкрина, на което Левски се съгласил и си отишъл. Ние бяхме много близки с турците, викаха ни и ходехме често у тях на гости, говореха много пъти лошо за Левски и други комити. Когато русите бяха минали Дунава, турците говореха, псуваха, заканваха се на Московеца. Един път вечер жените бяхме у един бей на гости; чуваше се, че московците били дошли в Севлиево; турците сърдито приказваха за тях, псуваха, заканваха се; беят извика заканително и измъкна ятагана си; аз се уплаших, изпищях и се хвърлих в ръцете на майка си Пауна. Майка ми ме успокоява и ми вика: „Що се плашиш ма, чедо, те турците се заканват на московците, на тебе нищо не ще направят". Турците също ми викат: „Не бой се къзъм (коркма къ- зъм, коркма сен)“ И турците, и майка ми, и попадията говорят лошо за московците, жените ги кълнат: „Бог да ги убий, краката им да изсъхнат" и много още клевети издумаха те.

От сведенията, които ми съобщи Стефан, нарочно съм изоставил всичко, което Вие имате и четохте в Ловеч на събранието, защото то Ви е известно и да не го повтаряме тук. Но и от това малко изложено тук ясно личи, че е имало разногласие между Левски и Общи, че той е издал работите в Ловеч, че след откарването на хората от Ловешкия комитет поп Кръстю не е можел вече да укрие отношенията си с турците, че се е създало силно течение срещу апостола Левски и че поп Кръстю не е можел да укрива намеренията и действията си към комитетските работи и Левски, че се е създало убеждение (обща мълва, че Левски трябва да се премахне или предаде на турците, за да се запазят много още хора, които щяха да станат жертва, или с други думи Ловеч да се спаси с най-малко жертви). Тъй че след залавянето на Левски повече жертви не се дадоха и си отдъхнаха хората на движението. Всичко това е станало достояние и на жени, и деца, и се е говорило доста открито и ясно кой и как е предал Левски. Той е бил подмамен, дошъл в Ловеч, попът му е казал: „Утре вечер ще ти донеса и предам всичко в с. Къкрина, сега не съм готов“. Заптиетата от тавана чуват това. На другия ден попът проверява заминал ли е Левски и обажда в конака, и всичко наредено. Но попът е трябвало да пази и укрие всички улики, и то не от ловчанли[йските] комитетски хора, защото неговото предателско дело и тях спасило и те с благодарност си отдъхнали, и в себе си даже му благодарили, но техният вътрешен мир силно е бил смутен, а и разумът им е подсказвал, че това дело не е добро, и че поколението ще хвърли черната сянка на предателството върху тях. Смелият дух на Левски и неговата крупна личност са тъй завладели цялото същество на комитетските хора и техните околни, че залавянето на Левски е изпречило страшна празнина и страх в техните души.

Попът също е бил обладан от още по-страшни усещания, затова се е боял от всички, от себе си и в съня си. Ето защо той върши всичко, за да прикрие уликите и сам да се крие. Същите чувства са овладели и хората: жени и деца в попското семейство, и те от хора на движението са станали врагове на движението и са търсили закрила и кураж в турските семейства, като станали най-близки доверени техни хора.

БЕЛЕЖКИ

1. Стар учител в Ловеч, сега пенсионер.

2. Тези бележки са придружени от следното кратко писмо:

Г-н Страшимиров,

Преди 3-4 дни Г-н Димитър Пъшков ме намери и ми съобщи, че Вие сте го замолили да поиска от мене известни сведения за Левски и Ви съобщи името ми. Ето това извършвам, като Ви изпращам тия сведения в отделни листи. Тия сведения събрах лично от Стефан Джанков, син на заведената на поп Кръстя сестра, можем да ги имаме за достоверни. Поздравявам Ви също и от страна на зетя си Йордан В. Мицов, с когото преди малко разговаряхме по работата на комитета „Васил Левски“. (Комитет „В. Левски“ в Ловеч. Този комитет възстанови Къкринското ханче. Й. В. Мицов, секретар на комитета, има особени заслуги по това достойно и със значение за историческата наука дело. - Бел. ред.)

гр. Ловеч 19.11.1926 г. ул. Цар Шишман №5

С поздрав: Н. Тодоров

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.