четвъртък, ноември 30, 2023

ДИМИТЪР СТРАШИМИРОВ / “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ / „СВЕДЕНИЯ, СЪБРАНИ В НАШИ ДНИ“ / Д. ПЪШКОВ ДО АВТОРА

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на документи от по-късно време, свързани със съвремието на Васил Левски.

Документите са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 546

Д. Пъшков до автора

Ловеч, 12 август 1956 г.

Уважаеми г-н Д. Страшимиров,

Пращам Ви, приложено тук, писмото на г-н Андрей Башев [1] от 27.11.1924 г. с доста ценно съдържание. Писмото ви от 1. того получих, обаче на въпросите ще отговоря, като се завърне човекът от баните, който е съвременник на Бонджора.

Много Ви благодаря за въпросите на Кацев [2], ще ги пазя като очите си. По тях ще ви напиша доста изобличения за неговите измислици, обаче болните ми очи не ми позволяват да пиша засега.

Ако липсва, т. е. не са пълни сведенията на А. Башев, пиши ми веднага да ги поискам от него.

В-к „Работник" потърсете в Русе и в София, тук никъде го няма тоя брой.

Със сърдечен поздрав и довиждане през септември

Д. Пъшков

БЕЛЕЖКИ

1. Известен адвокат и общественик в Плевен. В началото на освобождението секретар на Ловченската митрополия. Сега покойник вече.

2. Г-н Д. Кацев беше съставил един дълъг списък от въпроси, отправени до някои ловчанци и придружени с молба за отговор. Тези въпроси засягаха дейността на Д. Пъшков, да се утвърди версията на поп Георги Антипов, че според предсмъртната изповед на некого (някакъв) ловченец пред тоя свещеник, той — Д. Пъшков - и неговият другар Марин п. Луканов (и главно сестрата на последния - Величка Хашнова) били истинските предатели на Левски.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.