четвъртък, ноември 16, 2023

ДИМИТЪР СТРАШИМИРОВ / “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ / „СВЕДЕНИЯ, СЪБРАНИ В НАШИ ДНИ“ / Д. ПЪШКОВ ДО АВТОРА

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на документи от по-късно време, свързани със съвремието на Васил Левски.

Документите са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 544

Д. Пъшков до автора

Ловеч, 4 юли 1926 г.

Уважаеми г-н Д. Страшимиров,

Забавих се доста с отговора си на писмото Ви от 20. VI. т. г. по трите точки, понеже мъчно се намират хора да знаят нещо за старото минало време; всички от оная славна епоха [са] заминали във вечността.

1) По прякор Бонджорио е същият на име Пано Петров Бонджора.

2) Добре механджията в Дръстене, той се е казвал Добре Ненчов, преселен от Панагюрище. Добре Ненчов правеше добри суджуци (луканки), много вкусни, приготвяше добро вино и мастика и това е привличало мнозинството, та се е прочул, а особено махалата Дръстене в онова време беше гордостта на Ловеч. Великденските хора и увеселения там се правеха.

3) Поп Кръстю е купил къщата си от турчина Идрис - Идрис Царакчията. За колко е купена обаче къщата и при какви условия, никой нищо не знае от младите хора.

Поп Кръстю има само един син жив и ако узная къде живее, ще се отнеса и до него за тия важни сведения.

Тук има комитет с название Културно-просветен комитет при читалище „Наука“. Председателят на тоя комитет е учител, бивш директор на тукашната гимназия и мой добър приятел. Говорих с него за вашето дохождане тук да държите своята реч по предателството на Левски. Той с възхищение прие Вашето желание и обеща да Ви пишат. Обаче в комитета влизат повечето учители, които са заети с изпити, и като свършат своята работа, ще Ви пишат да дойдете.

Тези обаче изпити щели да продължат и след Петровден.

Аз ще продължавам още по къщата на поп Кръстя, дано се добера до сведенията, които Ви трябват.

Много здраве от всички от дома и от мен.

Вашият уважаващ

Д. Пъшков

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.