събота, март 09, 2019

Забавната наука (La Science amusante)

АВТОР: ТОМ ТИТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Някога пораснах с книгите на Яков Перелман: „Занимателна физика“, «Занимателна геометрия», «Занимателна механика» и още други.

Оттам нататък популяризаторите на научни знания ми станаха много близки, което ме приобщи твърдо към реалността, защото в края на краищата единственият прогрес, който е постигнал в развитието си човекът, е научно-техническият прогрес: никакъв друг прогрес от времето на неандерталеца до днес човечеството не познава и извън това всичко друго е само обемно празнословие.

Някога, по онова време, нямаше как, разбира се, да попадна на книгите на французина Артюр Гуд (на запад от Желязната завеса всички бяха гадове!), но сега достъпът ми е свободен.

Затова, вече с развързани ръце, ще публикувам от време на време в този блог по някоя миниатюра от поредицата „Забавната наука“ на Артюр Гуд, известен като популяризатор на научни знания под псевдонима Том Тит.

Ще ги публикувам с надеждата, че ще ги прочетат не само малки, но и големи.

Павел Николов

Париж, 1 януари 1890 г.

На моя син Жан

Скъпи мой малък Жан!

Сред опитите, описани в тази книга, има прости замисли, които биха могли да бъдат развлечение за родители и деца, седнали вечерта на масата.

Има и други замисли тук – истински научни опити; те ще накарат читателя да обикне физиката, една чудесна наука, на която дължим откриването на силата на парата, на телефона, на фонографа и която, маже би, утре ще ни открие нови тайни. Всичките тези опити, и прости, и сложни, не изискват никакви особени прибори: нашата лаборатория, както знаеш, се състои от кухненски съдове, от коркови тапи, от кибритени клечки и всякакви други неща, които са ни винаги под ръка.

Като ти посвещавам днес тази книга, искам тя да ти бъде спомен за щастливите часове, които прекарахме заедно, правейки тези опити и създавайки приборите, описани в „Занимателната наука“.

Твоят баща

Артюр Гуд (Том Тит)

ОПИТИ С ТЕЧНОСТИ И ГАЗОВЕ



Опит 1

Послушните коркови тапи

Пригответе за опита

Седем коркови тапи, съд, вода

Опитай се да вземеш седем еднакви коркови тапи и да ги накараш да стоят във водата вертикално. Те упорито ще се обръщат по дължина и изобщо няма да те слушат.

А мене корковите тапи ме слушат. Ето виж.

Вземам една коркова тапа и я поставям вертикално върху масата; около нея нареждам останалите шест. След това ги вземам и седемте заедно, потапям ги целите във водата, за да се намокрят от всички страни, вдигам ги малко – тапите са потопени само в долната си част. Пускам ги и те послушно стоят във водата, плътно прилепнали една до друга.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.