събота, декември 09, 2023

ДУЕЛИТЕ НА ПУШКИН

ИЗТОЧНИК: **Автограф души**

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

„Ай да Пушкин, ай да сукин сын!“ („Ах ти Пушкин, ах ти кучи сине!“)

(Възклицание на Пушкин за себе си, макар и по друг повод)

1816 година. Пушкин обявява дуел на Паевл Ханибал, родния си чичо. Причина: Павел отнел от младия седемнадесетгодишен Пушкин девойката Лукашова по време на бал. Резултат: дуелът е отменен.

1817 година. Пушкин обявява дуел на Пьотр Каверин, свой приятел. Резултат: дуелът е отменен.

1819 година. Пушкин обявява дуел на поета Кондратий Рилеев. Причина: Рилеев разказал в светски салон шега, засягаща Пушкин. Резултат: дуелът е отменен.

1819 година. Пушкин е извикан на дуел от приятеля си Вилгелм (или Вилхелм за тази, които обичат да преиначават имената, без да има защо - бел. П. Н.) Кюхелбекер. Причина: шеговити стихове по отношение на Кюхелбекер, а по-точно думите „на мене ми е кюхелбекерно и гадно“. Резултат: Вилгелм стреля срещу Пушкин, а Александър Сергеевич срещу Вилгелм – не.

1819 година. Пушкин обявява дуел на Модест Корф, служител в Министерството на правосъдието. Причина: слугата на Пушкин досаждал в пияно състояние на играещи на билярд...

1822 година. Пушкин обявява дуел на подполковник Семьон Старов. Причина: не се разбрали за изпълнението на ресторантския оркестър в казиното, където двамата играели хазартна игра. Резултат: и двамата стреляли, но не се улучили.

1822 година. Пушкин обявява дуел на 65-годишния статски съветник Иван Ланов. Причина: спор по време на празничен обяд. Резултат: дуелът е отменен.

1822 година. Пушкин обявява дуел ня молдавския велможа Тодор Балш, стопанин на дома, в който гостувал в Молдавия. Причина: Мария, съпругата на Балш, не отговорила достатъчно учтиво на зададен въпрос от Пушкин. Дуелът е осъществен. И двамата са живи.

1822 годоидна. Пушкин обявява дуел на Северин Потоцкий. Причина: дискусия по време на обяд за крепостното право. Резултат: дуелът е отменен.

1822 година. Пушкин е извикан на дуел от щаб-капитан Рутковский. Причина: Александр Сергеевич не повярвал, че има зърна от градушка, които тежат 3 фунта (а такива зърна все пак има) и се подиграл с капитана в оставка. Резултат: дуелът е отменен.

1826 година. Пушкин обявява дуел на Николай Тургенев, един от ръководителите на Съюза за благоденствие, член на Северното дружество. Причина: Тургенев недоволствал от стихотворенията на поета, по-специално от неговите епиграми. Резултат: дуелът е отменен.

1827 година. Пушкин е предизвикан на дуел от артилерийския офицер Владимир Соломирский. Причина: дамата на офицера София, към която Пушкин проявявал интерес. Резултат: дуелът е отменен.

1828 година. Пушкин обявява дуел от министъра на просветата Александр Голицин. Причина: Пушкин написал дръзка епиграма за министъра и той го разпитвал пристрастно. Резултат: дуелът е отменен.

1828 година. Пушкин обявява дуел на секретаря на френското посолство в Петербург Лагрьоне. Причина: неизвестна девойка по време на бал. Резултат: дуелът е отменен.

1829 година. Пушкин обявява дуел на чиновника от Министерството на външните работи Хвостов. Причина: Хвостов изразил недоволството си от епиграмите на Пушкин, по-специално от това, че Пушкин сравнява Хвостов с прасе. Резултат: дуелът е отменен.

1836 година. Пушкин обявява дуел на княз Николай Репин. Причина: недоволство от стиховете на Пушкин. Резултат: дуелът е отменен.

1836 година. Пушкин обявява дуел на чиновника от Министерството на външните работи Семьон Хлюстн. Причина: Хлюстин недоволствал от стиховете на поета. Резултат: дуелът е отменен.

1836 гододина. Пушкин обявява дуел на Владимир Сологуб. Причина: неприлични изказвания на Сологуб за съпругата на поета Наталия. Резултат: дуелът е отменен.

1836 година. Пушкин обявява дуел на френския офицер Жорж Дантес. Причина: анонимно писмо, в което се твърди, че съпругата на Пушкин му изневерява с Дантес. Рузелтат: Пушкин умира в резултат от раната, получена по време на дуела.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.