понеделник, декември 10, 2018

"Азовският блицкриг" се провали с трясък

АВТОР: АЛЕКСАНДР НЕМЕЦ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

В последната си статия писах за „великолепната седморка“ – преди всичко за американските официални лица от висок ранг, които провалиха срещата на Тръмп и Путин в Аржентина.

Кърт Волкър, специален представител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на Украйна, и Лора Купър, заместник на секретаря на Министъра на отбраната (defense secretary assistance) на САЩ, не са личности от много висок ранг. Но и те подриват ефективно режима на Путин. Всъщност цялата Администрация на САЩ (без първия човек) е мобилизирана да отразява агресията на Путин.

На 6 декември (според многобройни източници) Кърт Волкър обяви, че международната общност (Западът начело със САЩ) може да изключи банките на Руската федерация от международната банкова мрежа SWIFT. Едновременно с това той потвърди правата на Украйна върху водите на значителна част от Керченския пролив и Азовско море.

Волкър уточни, че Руската федерация трябва да върне арестуваните на 25 ноември украински моряци (и задържаните плавателни съдове) до Рождество (25 декември). В противен случай банките на Руската федерация могат да бъдат изключени от платежната система на SWIFT. За първи път Вашингтон заговори на официално равнище за изключването на Руската федерация от системата, през която преминават 6 трилиона долара на ден (подобно искане се публикува в средствата за масова информация на САЩ от февруари 2015 година). Едновременно с това Волкър потвърди, че в началото на февруари Америка ще излезе от договора с Руската федерация за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

Според оценката на украински експерти (възможно преувеличена), базиращи се на изказванията на Кърт Волкър, всички предходни санкции (от февруари 2014 година) срещу Руската федерация ще се превърнат в прелюдия към Реалните санкции през 2019 година.

На 7 декември заместникът на секретаря на Министъра на отбраната на САЩ Лора Купър проведе в Киев серия сериозни преговори. Първо, тя се срещна с вицепремиера на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Ивана Климпуш-Цинцадзе.

Двете високопоставени дами обсъдиха въпроса за първостепенните нужди на украинските военноморски сили и за следващите стъпки в областта на оказването на помощ на Украйна в сферата на сигурността. Лора Купър подчерта, че САЩ са готови да подкрепят Украйна за по-нататъшно укрепване на военноморските сили и за реформа на отбранителната промишленост в съответствие със стандартите на НАТО.

Лора Купър потвърди, че САЩ подготвя комплексен отговор на действията на Кремъл (в Керченския пролив). „Ние разбираме ясно, че това беше изцяло акт на агресия от страна на Руската федерация“ – подчерта тя.

През същия ден Лора Купър се срещна с министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак.

Двете страни обсъдиха плановете на САЩ за оказване на помощ в областта на сигурността и напредъка в сферата на отбранителната реформа на Украйна. Госпожа Купър подчерта единството на европейските и западните лидери за осъждане на агресивните действия на Русия в Украйна. „Ние виждаме единство по въпроса за подкрепа на Украйна от международната общност. Лидерите на страните от Европейския съюз и САЩ заявиха ясно, че Руската федерация трябва да освободи украинските моряци и да върне задържаните украински плавателни съдове“.

Официалната информация е важна. Но има и по-важна задкулисна информация.

Според източници от Вашингтон Купър има задача от Белия дом и Пентагона да обсъди следното:

- материално-техническа помощ от Пентагона за изграждане на военноморска база в Бердянск (контролирания от Украйна северен бряг на Азовско море); базата трябва да бъде предадена за експлоатация през април 2019 година;

- количеството и класа на американските противокорабни ракети, които ще бъдат разположени в тази бази;

- количеството и класа на допълнителните плавателни средства, от които има нужда Украйна (по-точно нейния военноморски флот);

- реда за постоянно дежурство в Черно море на кораби на 6-ти флот на военноморските сили на САЩ и тяхното взаимодействие с турските и украинските военноморски сили;

- по-нататъшната подготовка на договора за предоставяне на Украйна на статут на специален партньор на САЩ извън НАТО.

Средствата за масова информация във Вашингтон твърдят, че по този именно начин Тръмп, който се намира под силния натиск на Мюлер, Конгреса и американското обществено мнение, се стреми да докаже, че не симпатизира на Кремъл.

За Украйна мотивите на Тръмп са вторични. Важни са конкретните действия на Америка за увеличаване на натиска върху Кремъл.

Паралелно с това Върховната рада (при явна подкрепа от страна на САЩ) прекрати действието на Договора за дружба с Руската федерация. Русия е война, войната е Русия.

В първата седмица след инцидента на 25 ноември моите приятели украинци бяха настроени крайно песимистично. „Западът пак ни остави на произвола на съдбата“.

Положението се промени много съществено сега, в края на втората седмица след „инцидента“. Да, нещата няма да се ограничат само със заявления и „сериозни предупреждения“. В Буенос Айрес Путин получи само няколко плесници. Но ако Путин се реши на нова сериозна провокация – в Азовско море, в района на Мариупол или по-северно, просто ще му отрежат някои „неща“. Да бяхте попрочели последните американски вестници!

С една дума, Москва загуби много. Операцията, започнала на 25 ноември – „Азовския блицкриг“, се провали с трясък. Сметката беше да се анексира Азовско море и да се обединят руските „владения“ – Лугандон, Азовско море и Крим – с по-нататъшно завземане на украинския бряг на Азовско море. САЩ и Канада се противопоставиха първи. НАТО ги подкрепи. Накрая и лидерите на страните от Европейския съюз подкрепиха Украйна. Това се превърна в първото (!) голямо поражение на Путин в информационната и дипломатическата война с Украйна.

В резултат от това Украйна стана много по-силна. И за първи път Западът повярва напълно на Украйна, а не на Русия. Да го кажем още един път – руският блицкриг се провали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.