четвъртък, юни 28, 2018

Дебелогъзият екзистенциализъм в картините на Вей Донг

АВТОР: ВЛАДИМИР САМОЙЛОВ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Художникът Вей Донг е въплътил в картините си своето виждане не само за Китай, но изобщо за цялата азиатска култура, умножена на екзистенциализма на най-мрачните европейски философи. Основни в картините му са обаче образите на могъщи жени, които и препускащ кон могат да спрат, и Великия кормчия от горяща къща да изнесат.

С една дума, ако смесим Уди Алън с любовта му към дамите и Дейвид Линч с неговия своеобразен реализъм, ще се получи именно Вей Донг - обемист, тревожен и авангарден.


Вей Донг е роден в Монголия, но сега живее и работи в Пекин. Картините му са изложени в най-именитите музеи в Исландия, Украйна, Япония, Южна Корея, Швейцария и Америка.

Той е авангардист, обича да смесва в картините си абстракцията и пълния абсурд. Рисува предимно жени, изобразявайки ги като обезобразени андрогини с подути лица и фигури. Един критик описва творчеството му така: „Фантазията на Донг демонстрира тъмните утопии на моралната двусмисленост на традиционната китайска култура през призмата на символната естетика на съвременната философия на екзистенциализма“. Към това просто няма каква да се добави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.