петък, август 25, 2023

ДИМИТЪР СТРАШИМИРОВ / “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ / „СВЕДЕНИЯ, СЪБРАНИ В НАШИ ДНИ“ / В. КАРАИВАНОВ ДО НАРОДНИЯ КОМИТЕТ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на документи от по-късно време, свързани със съвремието на Васил Левски.

Документите са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 533

В. Караиванов до Народния комитет

Карлово, 13. IV. 1923 г.

Уважаеми Господин Станев,

Писмото Ви от 18. III. притежавам, на което забавих да Ви отговоря своевременно. Причината е да събера още някои сведения за причинителя на тоя ви труд, които ви приключвам при настоящето. Относно загдето г-н Бъчваров Ви съобщил, че притежавам на Левски портрет от 1864 г., когато учителствал във Войнягово. Според мене не може да вярвам да има портрет от Левски от това време. Зная, че последният му портрет е сниман в Копривщица от фотографите Н. Хитров и В. Българянски и този портрет е, който се намира засега в сестрината му дъщеря. Аз притежавах от същата снимка, обаче в Руско-турската война, като избягах за балкана, сестра ми събрала всичко и къде го е спастрила и досега не може да се намери, [по] всяка вероятност трябва да е унищожено. Както казваше жената на даскал Лило от Дъбене, че имало оставени от Левски у тях една бохча вързана с книги и други работи, но мен е казано да си мълча затова и ги изгорихме.

Знайте, че с изминаването на годините отстраняват се и мислите и не може лесно да си припомня, но аз не съм давал портрет на Левски на никого. Знам само това, че един господин, на когото името не мога да си припомня, доважда в Карлово да продава лика на Раковски; и в това време отишъл в къщата на Левски, у сестра му, и с каква хитрост и увещание измъкнал от ръцете им портрета на Левски под предлог да го преснима и да им го върне. Беше се изминало доста време - още не беше им се върнал и предаден, за което ми се оплакваха няколко пъти, че този господин още не им го върнал портрета. Отпосле не зная дали е изпълнил обещанието си и го е върнал.

Аз съм наредил да се направят снимки на Сопотският манастир „Св. Спас“; [на] килията на госпожа Христина, гдето се е крил Левски; [на] дворното място, гдето се е родил; [на] хана, гдето е оставял коня си и е правено заседание с членовете на Комитета; [на] къщата, гдето са подведени под клетва членовете на Комитета; [на] къщата на Станю Славчов; [на] къщата на Неда Тачова; [на] църквата „Св. Богородица“; [на] зданието [на] ученолюбивата дружина - там се е решавало под ръководството на Левски да се правят обиски за събиране средства за разноските на комитета; [на] къщата на Андрей Начов, зет на Левски, - там е докарал Левски коня на вуйчо си и оттам се разделил с майка си и с други роднини; [на] къщата на Гано Маджерицат и [на] мястото в Млати Шумка, гдето за пръв път се сформира Революционният комитет. Тези работи са наред поставени, че ако не са Ви нужни, съобщете да Ви ги не пращам. Ако би да има нужда от портретите на действителните членове от Революционния комитет, съобщете да се погрижа, за да потърся.

Г-жа София Н. Зидарова ми съобщи, че тя била дала на сестриният си син Бочю Хр. Загорски някои сведения за Левски, че портретът на майка му и неговият били в сестра ѝ, предполагам на Загорски в майка му, затова търсете ги там.

С поздрав

Ваш В. Караиванов

[1] Поискайте от Бочо Хр. Загорски да Ви представи портрета в една снимка на Левски в Легията [с] брат му Христо и Христо Иванов от Къкрина. Тоя портрет се намираше у дядо Ви му Андрееви и засега мисля, че ще да е измежду тях.

За портретите от революционния комитет: за Стефан Странски търсете в Пловдив от жена му; за Георги Савов Милката, той е умрял, затова от дъщерите му - София; за Никола Гичов искайте от сина му Георги Стоянов, търговец, улица „Търговска" в Пловдив; за Петър Попов - София; за останалите аз ще се погрижа да Ви ги изпратя.

Според узнатото от мен от екскурзианти ученици [2] оригинален портрет на Левски се намира в Казанлъшкия музей във [уни]форма на легионер.

БЕЛЕЖКИ

1. Приложени бележки от същия.

2. Според както узнал от екскурзианти ученици - (карловски до Казанлък, или казанлъшки до Карлово не е ясно - но навярно е последното).

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.