четвъртък, юли 08, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / СТУДЕНТ ОТ ТАБОР ДО Н. Т. ОБРЕТЕНОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 407

Студент от Табор до Н. Т. Обретенов

Тихо! [1]

Днес ни пуснаха за Коледа и аз захванах да ти пиша - да не речеш, че не съм ти писал и пр. Последното ми писмо, което ти бях изпратил и което ми върна, не зная по коя причина, според Тома ли, според кого било, нейсе, ама аз сега се предпазвам да не би пак да стане такова нещо. Какво има в Русчук? Има ли студ, има ли лакерда? Тук е много студено. Има ли в Русчук певчески дружества, има ли голчювци? Има ли без работа хора, които са като сърбите — като си платят малкия данък, надигат си краката и пеят, и прекарват така времето си?

Има ли без работа хора, които от мързел проповядват просвещение за пари. Михаил Митев от Русчук писал тука, че народът много напредва. Имах случай да прочета няколко и почти всичките ти писма. Ти не пишеш, че народът напредва или пък, че има надежда да напредне, но ти не казваш, че има в Русчук Български народ или по-добре Българи. Те трябва да са се изменили. Има ли в Русчук солена риба? Женят ли се старите моми, или са принудени да се турчат. Напредва ли търговията в Русчук, богатеят ли българите? Баловете вярвам да са изрядни, цели, пълни, хубави и пр. Напълно ли се изгубиха Българите, Българската наруживост, има ли българско училище, какво е? Някое ново ли е?

От нашия Табор аз нямам нищо ново да ти кажа, освен че българчета мърдат, 2-3 се заметоха в Проля. Чехите са гладни за пари и за нищо друго - от малко до голямо, от богат до сиромах, от големец и народен патриот до най-долния и предател - все за пари мислят. За пари всичко, и душата си, дават.

Поздрави всичките приятели в Русчук, ако ги има. Какво прави Ганчо, кани ли се да ме бийка, когато дойда?

Много здраве на всички. Ангел те поздравява и много здраве от него. Да не вярваш, каза, всичко това, което ти се пише, защото под боядисано...ко (скъсано) се криело и друго.

Портрета си на кого изпращаш? В. „Читалище“ за нас от Русчук, дето сме, ли го изпращаш, или за всички българчета в Табор? 4 броя дадоха надписани: за Н. Т. Обретенов. Писал си да го надписват на У. М. С. Но те надписали едно „Читалище“ за У. М. С. и твоето за Н. Т. О. пак го изпращат. Дай внимание, да те не накарат за 2 да платиш.

Толкоз и сбогом

Твой Васил Христов

В Табор 23 декември 1870 г

Ти се смееш, но пишеш каквото ти дойде 7/8 1/2.

Много здраве от Куна и от Анаке.

В Табор 23 декември 1870 г.

Н.Б.II.В., п. 1. № 12

Арх. Обретенов

БЕЛЕЖКИ

1. Отбелязано горе, над писмото: Издадено 187010/врие 11, получено 21, отворено 29.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.