четвъртък, октомври 30, 2014

Актуалният Алеко

„...българина го ядат разни ябанджийски псета, защото той не се ползува спрямо тях със своето гениално изобретение, с вездесъщото газено тенеке. Вържи го на ябанджията, па да издюдюка цяла България с един глас, та като прескочи границата, тенекето тъй да се тресне о пограничния камък, щото цял Балкан да загърми”.

Много е жив и съвременен в текстовете си Алеко Константинов, този цитат от фейлетона му „Миш-маш“ съм го привеждал и друг път по повод на едно ябянджийско псе, което дойде тук от майната си да ни оправи за осемстотин дни и единственото нещо, което направи е, че си оправи имотите (а пък цитатът е посветен на дядо му, но да не се отвличаме).

Вчера пак се сетих за Алеко покрай едно друго ябанджийско псе, което дойде у нас също от майната си и започна да се разпорежда кой да бъде министър-председател, с кого да се прави коалиционно правителство и с кого да не се прави.

Попаднах случайно във връзка с това на едно интервю с Петър Берон, който съвсем справедливо попита защо Дол не отиде да командари по същия начин в Белгия или Гърция например, а е дошъл да го прави у нас.

Отговорът е ясен на всички: защото там веднага ще му напомнят, че се намира в чужда къща и трябва да се държи прилично.

А у нас, вместо да наритаме нахалника и да му посочим вратата, ако продължава да се държи не като гост, а като у дома си, ще му се поклоним дълбоко, че и ръка ще му целунем (ако не и нещо друго).

Ето това е.

Не четем и не слушаме Алеко, както бях писал и преди, затова си патим.

А той е толкова актуален…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.