СЛУЖБОМЕР

неделя, август 24, 2014

Ледени кофи и навирени…

Кампанията „Ледена кофа“ (на английски: ALS ice bucket challenge, което всъщност ще рече „предизвикателство ледена кофа за болните от АЛС“, но нас ни бива по опростяването и… опростачването) започва в САЩ като благотворителна акция за набиране на средства за лечение на болни от амиотрофична латерална склероза (АЛС), характеризираща се с тежка мускулна атрофия (пример: Стивън Хокинг; АЛС не влияе на умствените способности).

Механизмът на акцията е прост: предизвикваш трима души да си излеят на главата една кофа ледена вода (ледена, а не чешмяна, защото все ми се струва, че доста от участниците се плискат за разхлада в летните горещини с вода от мивката).

Който си излее на главата ледената кофа, дава 10 долара за болните от АЛС, който откаже – два 100 долара (това са минимални суми, по желание може и повече).

Защо непременно ледена вода на главата, от което има вероятност да си докараш някой сериозен менингит, не зная точно.

По принцип американците си падат по показната благотворителност и това го констатира още Холдън от „Спасителят в ръжта“ (1952 година) в разсъжденията си за двете тихи и скромни монахини, които събират подаяния за бедните, и нафуканите дамички, за които благотворителността е средство да ги видят хората колко са щедри и благородни.

От друга страна, може би инициаторът на предизвикателството, Кори Грифин, за да се съберат повече средства, е избрал именно този начин, познавайки добре останалия у човека, още от маймунската му праистория, навик да подражава на всякакви простотии.

Уви, Кори Грифин се удави преди няколко дена и отнесе тайната в гроба си.

Но начинанието му стигна чак до България.

И веднага беше почти повсеместно опростено… и опростачено.

Че даже и афиширано именно като такова.


Както виждате от живия пример, абревиатурата ALS (ядрото, същността на кампанията) вече я няма.

Каква е тогава целта на занятието?

Ами просто да си покажем бабаитлъка, подобно на Алековия герой, който в банята пред германците се бие в гърдите като горила преди чифтосване и реве гороломно: „Булгар, булгар!“

И да си покатерим снимките в интернет, за да ни гледат хората колко сме хубави (не колко сме умни, защото за поливане с ледена вода много акъл не се иска, ако изобщо се иска).

А аз междувременно разбрах, че „ледената кофа“ е стигнала и до моя град.

Пълната процедура била спазена.

Събрали се на центъра, полели се и се похвалили в нета.

Да им имам и мижавото предизвикателство!

Не мога сега, защото тръгвам утре по планините за една седмица, но като се върна, предизвиквам всички ихтимански мъже да минем през центъра в съботния пазарен ден, когато е най-многолюдно, с навирени…

Носове имах предвид, но това, което си помислихте, също не е лошо като идея.

Ето кое вече ще е истинско предизвикателство…

1 коментар:

  1. Идеята за благотворителност е много добра, но могат да се даряват пари и без да се заливат!!
    http://www.metalnivratibg.com/

    ОтговорИзтриване

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.