сряда, май 20, 2009

Приятна изненада

Валерия Новодворская вече отговаря на въпроси и коментира изпратени до нея писма на видео. За знаещите руски език – удоволствие на ента степен. Ето само един момент.


ПИСМО: Един мой познат комунист се аргументира – социализмът не може да се оцени с методите на икономикса. Трябва да се чете социалистическата политическа икономия, защото това е съвсем друг социален модел. Политическата икономия е една наука, а икономиксът друга. Затова социализмът си има свой инструментариум и изследването му с методите на икономикса води до абсурд.


ОГГОВОР:



ПРЕВОД: Вашият познат комунист не е чел „Фауст“ на Гьоте:


Теорията, друже мой, е суха -

зелено е дървото на живота...


Всяка теория се проявява на практика. Който и да се е опитвал, където и да е по света, да построи социализъм, като се започне от ГДР и се стигне до Африка и Латинска Америка, всички са получавали съвършено гладна диктатура. И не трябва нищо да се чете, трябва да се гледа как това работи. Това не работи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.