сряда, февруари 11, 2009

Скандал!!!

В предаването „Булевард България” по RE:TV изтече скандална новина: в промените на Закона за електронните съобщения, които утре трябва да се гледат в пленарна зала, е дописан текст, който не е гласуван от парламентарната комисия!

Александър Кашъмов от Програма „ Достъп до информация” в експресен коментар пред RE:TV (информационна емисия „20 часа”):


Ралица Ковачева: Довър вечер, господин Кашъмов.

Александър Кашъмов: Добър вечер.

Р.К.: Вие следите темата, какво мислите за това буквално дописване очевидно на текстове?

А.К.: Първо трябва да кажа, че аз присъствах заедно с директора на Програма „Достъп до информация” на заседанието, там имаше много представители на неправителствени организации и на медии и такъв текст не е гласуван в комисията на 22 януари. Тоест, тази добавка, която е направена, препращане към Закона за МВР за достъп до електронните ни данни, е направена по някакъв криминален начин, който трябва да бъде изяснен. Това не е гласувано от депутатите. Вторият проблем е, че това директно противоречи на решението на Върховния административен съд, което намира подобен вид достъп за противоконституционен. И третото, което е много важно да бъде припомнено, е, че остават в този закон още три скандални поправки, които противоречат на Конституцията. Това е увеличаването от 12 на 24 месеца на срока за запазване на електронните съобщения, това е възможността те да не се унищожават и да не се използват само за разкриване на тежки престъпления. Това са много сериозни посегателства.

Р.К. : Господин Кашъмов, това препращане към Закона за МВР, което сега се появява и което отсъства в текста, гледан от комисията, всъщност според вас защо се случва? Какво получава МВР очевидно, след като е добавено?

А.К.: Това е част от голямата битка на МВР да има достъп до всичките ни данни. Програма „Достъп до информация” спечели делото пред Върховния административен съд през декември 2008 година, но очевидно империята отвръща на удара. Очевидно е, че до последно се прави опит да се върви срещу европейските стандарти, защото Европейският съюз изисква такива данни да бъдат получавани само за борба със сериозни престъпления, а тук ние виждаме, че не само за сериозни престъпления, не само за престъпления, но дори само за някаква си абсолютно неясна оперативно-издирвателна дейност ще може да има достъп до нашите собствени електронни данни.

Р.К.: Благодаря ви, господин Кашъмов…


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.