петък, февруари 06, 2009

Между смирението и съпротивата: пресата пред изпитание

( Относно доклада на „Репортери без граница”)


„Репортери без граница” публикува доклад за положението на свободата на пресата в България, където журналистическите разследвания и плурализмът на информацията са сериозно заплашени от страна на мафиотски групи и различни политически и икономически фактори.


Две години след влизането й в Европейския съюз през януари 2007 година „Репортери без граница” публикува доклад за свободата на пресата в България, страната, която се опитва да се справи със задълженията, които е поела пред своите европейски съседи. Ако надеждите за демократизиране на обществото, родени в началото на 1990 година, все още не са се изпарили, реализацията им остава зависима от важни реформи, които се бавят с реализацията си.

„Свободата на пресата няма успехи в страната. Мафиотските движения, които разбраха важността от контрола над информацията и различните ползи, които могат да бъдат извлечени от нея, разпростряха своето влияние върху медийния сектор. Това господство на „сивата икономика” над информацията заплашва занапред съществуването на журналистическите разследвания и информационния плурализъм. Ситуацията, която констатирахме по време на нашата мисия в София ни безпокои” – декларират от „Репортери без граница”.

”Ако някои журналисти са се примирили, отстъпвайки пред автоцензурата, други се съпротивляват активно на икономическия и политическия натиск. Но убийството на Георги Стоев през април 2008 година и насилието над Огнян Стефанов през септември 2008 година напомнят за риска, поет от тези, които отказват да видят как пресата става лесен комуникационен инструмент в служба на лични интереси” – продължава организацията.
………………………………………………

Както се вижда от доклада, публикуван на 5 февруари 2009 година, България остава един от приоритетите на „Репортери без граница” в рамките на страните-членки на Европейския съюз. Организацията призовава особено институциите и европейската преса да не отслабват интереса си и да разширяват подкрепата си, считайки, че ефективността на неправителствените организации за защита на свободата на словото и пресата в България ще се засили значително.

България се намира на 59-то място в световната класация за свобода на пресата, създадена през ноември 2008 година от „Репортери без граница”.


Превод от френски: Павел Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.