неделя, февруари 05, 2023

КОСМОСЪТ В ТОПЛИ ТОНОВЕ: ФАНТАСТИЧНОТО ИЗКУСТВО НА ХАНС ХЕРМАН СВОБОДА

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Ханс Херман Свобода не е най-известният художник в областта на научната фантастика. Той не правел обложки за фантастични романи или комикси, или екскизи за съответното кино. Но явно би могъл да прави и това!

Свобода е роден в Германия през 1910 година, а през 30-години учи в областта на аерокосмичната техника. През 50-ге години заминава за Бразилия, където под ръководството на Хенрих Фоке – един от пионерите на вертолетното конструиране – разработва въздушни апарати с вертикално излитане. Свобода участва в групата инженери, работили над първите самолети Embraer – днес една от най-големите авиостроителни компании наред с Bombardier, Airbus и Boeing.

В свободното си време Свобода рисува картини с научнофантастични сюжети, а през 70-те години, когато се пенсионира, се отдава напълно на това занимание. По-късно участва в различни изложби, но не печели истинска слава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.