четвъртък, ноември 13, 2008

Дивни дела министерски

Министерството на образованието и науката (МОН) отдавна не може да ме учуди с каквото и да било. Появи се например на министерския сайт една НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „С ГРИЖА ЗА ВСЕКИ УЧЕНИК”:



Крайно любопитен в случая е вторият модул на програмата: „Осигуряване на допълнително обучение на учениците за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка”. По него могат да кандидатстват само училища (има приложен списък), които на така нареченото „външно оценяване“ в края на миналата учебна година са постигнали лоши резултати. Браво! Лоши резултати – има пари, добри резултати – нищо! Даже едно потупване по рамото не се предвижда. И викам на моята директорка: „Догодина зная как да готвя учениците си за външното оценяване. Цел – най-ниски постижения в цялата община. Резултат – допълнително финансиране на училището, което означава и нещо в добавка към работната ми заплата“.

Второ. Прехваленото СОУ „Христо Ботев“ в град Ихтиман, в което се наливат най-много средства откъде ли не, се оказва в списъка на училищата, постигнали ниски резултати (само по български език и литература и география и икономика, но все пак е в списъка), а моето селско училище (ОУ „Христо Смирненски“, с. Вакарел), което винаги е било последната дупка на кавала, го няма изобщо в този списък:



Не мисля обаче, че това ще промени нещата. В СОУ „Христо Ботев“, Ихтиман, пак ще се наливат средства откъде ли не (сега и по този модул ще им капне нещо - за недобре свършена работа!), а училището във Вакарел пак ще бъде последната дупка на кавала. Така де, като дойдат някои „представителни лица“ в града, ще ги заведат да видят СОУ-то, да се чудят и маят колко е цъфнала и завързала общината в областта на училищното дело, няма да ги заведат във Вакарел я! Нищо, че там учениците може и да знаят, и да могат повече. Кой го интересува това?..

И трето, последно, но много показателно. В списъка за кандидатстване по горепосочения модул фигурира и основното училище в с. Живково, което... е закрито и не съществува:



Дивни са делата ти, Господи! Ама на МОН делата са къде-къде по-дивни и предивни!...


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.