петък, януари 13, 2023

НАЙ-ДРЕВНИТЕ МАСКИ

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

През 1963 година група изследователи начело с хардвардския специалист по доисторически култури Офер Бар-Йосеф открила една пещера в южната част на Юдейската пустиня (до Мъртво море, северозападно от планината Содом – бел. П. Н.). Мястото получило названието Нахал Хемар и, ако се съди по всичко, преди 9000 години е било култово. Там са намерени кошници, изплетени от върви, мъниста, кремъчни ножове и сърпове, фигурки, изрязани от кости, човешки черепи, украсени с „планинска смола“ (асфалт), а също така и шити тъкани.

Всичко това се запазило, защото било залято с леплива субстанция, която първоначално била сметната за строителен отпадък. Но станало ясно, че става въпрос за стародавно лепило, с което древните хора заливали специално артефактите по всяка вероятност преди запечатване на дадена пещера. Но най-интересни се оказали изрязаните от варовик маски. Толкова странни, колкото и древни, те, ако се съди по всичко, са били част от култа към предците, който бил крайно важен за хората от неолита. Едни от представените на снимките маски са намерени в Нахал Хемар. Други са открити наблизо, в пещери, намиращи се в радиус от 30 километра.

Както виждате, всяка от маските има уникални черти. По-скоро те отразяват чертите на някакви определени личности. По това време, с идването на селското стопанство, започва да се променя култът към предците. Ако по-рано било прието поклонението пред всички предци, с възникването на неравенството придобила сила почитта към починалите вождове и старейшини. Възможно е древните маски от Нахал Хемар да се опитват да предадат именно техния външен вид. А запечатаната пещера е доста очевиден символ на отвъдния свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.