понеделник, април 26, 2021

НИКИТА МИХАЛКОВ И НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТИТЕ ЗА “ОСКАР”

ИЗТОЧНИК: СНОБ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

”Някакво нравствено безумие е обхванало света. Може би не би трябвало да казвам това, защото имам “Оскар” (за “Уморени от слънцето”, 1995 година) и бях щастлив, когато го получих, но когато разбирам, че за да претендираш, условно казано, за “Оскар”, трябва да спазваш такива правила... Съветската цензура беше детска работа пред това” - казва режисьорът Никита Михалков.

Той допълва, че не е готов да спазва новите правила, само и само за да получи награда.

Каква е важно да знаем:

През септември миналата година американската киноакадемия обяви, че филмите, които претендират за наградата “Оскар” в категорията “Най-добър филм”, поне частично трябва да спазват нови правила. Те влизат в сила през 1924 година.

--- най-малко един от главните или важните второстепенни герои трябва да е с азиатски, афроамерикански или азиатски произход;

--- не по-малко от 30 процента второстепенни актьори трябва да бъдат жени, представители на етническите малцинства, на ЛГБТ обществата или хора с особености във физическото или менталното развитие;

--- главната сюжетна линия на филма трябва да бъде свързана с една от изброените групи;

--- представители на тези групи трябва да са минимум една трета от филмовия екип и да се намират на всички равнища, включително и сред стажантите. Те трябва да заемат поне две от творческите ръководни длъжности.

Бележка на Павел Николов: Абсолютно съм съгласен с Никита Михалков - това е пълно левашко безумие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.