СЛУЖБОМЕР

четвъртък, март 23, 2017

Христо Иванов: “Да, България!” е политическият стартъп, който вече обръща играта"

Препечатка от „Клуб Z“

- Как ще осъществите идеите си, без да влезете в управленска коалиция с някоя от големите партии, г-н Иванов?

Не сме създали “Да, България!”, за да участваме в управлението на корупционния модел и да го крепим. Ще влезем, за да го разрушим. Това разрушаване започва от констатацията, че всички системни партии всъщност са съучастници в поддържането на този модел.

Нашето противопоставяне на модела като такъв в следващия парламент минава през това да сме ясна опозиция, да не участваме в сделки и разпределяне на порции. Залагаме на кратък живот на новия парламент и следващи избори, на които “Да, България!” да поиска още по-голямо доверие заради отказа си да участва в омертата.

- Говорите за това, че предстоящите избори са референдум за мястото на България в Европа. Какво обаче означава този избор за отделния човек?

Преди 20 години в българското общество беше постигнат консенсус, че интеграцията на България в Европа и НАТО е най-добрият път за развитие на страната. Тогава ние приехме, че това е валидно както от гледна точка на икономическото развитие, така и от гледна точка на перспективите за налагане на законност, за гарантиране на нашата сигурност, за достъп до по-добро образование. Тогава получихме свободата да можем да се реализираме където поискаме.

Българската политическа класа успя да пропилее тези възможности за развитие на страната ни, а днес, под напора на външни кризи и собствените си недостатъци, ЕС навлиза в период на изключително сериозна трансформация.

За първи път в нашата история седим с всички от Европа на една маса, някъде между Австрия и Англия. В момента обаче започва обособяване на различни кръгове и сепарета. Ако досега бяхме най-бедният и мърлявият сред останалите, рискуваме занапред да се превърнем в нежелания в нито едно от сепаретата. Доскоро българските граждани можеха да се надяват, че сядането около тази маса някак си ще принуди нашата политическа класа да се поевропейчи и реформира, като замени потурите с алафранга.

Новото положение обаче ще ни върне в изходна позиция, ще ни принуди да останем насаме с нашия “елит”. Това ще означава да разчитаме единствено на техния собствен ресурс за правене на реформи и развитие. Ресурс, за който от 90-те насам знаем, че е нулев.

- Какво се променя всъщност?

Ако през 1997 г. решихме, че сами не можем да се оправим и нашето спасение е Европа, то сега се връщаме отново там и виждаме как Жан Виденов в пола е тръгнал отново да взема властта. А българският д-р Доганкенщайн и неговият Пеевски са все така тук и все така готови да “спасяват” България.

Ако вместо това страната ни излъчи управление, което разбира Европа не само като европейски пари за крадене, а наистина споделя консенсуса, че това е най-добрият път за развитие, ние можем да постигнем много. Можем не просто да направим реформи, но с активна позиция да участваме в трансформацията на ЕС, така че той да бъде много по-адекватен на нашите потребности.

- Какво предстои да се случи според вас?

Имаме двама кандидати за премиер, страдащи от тежка форма на битова антидемократичност. Първият иска за трети път да ни доказва колко вредно за страната е цялата власт да бъде концентрирана в един човек. Човек, оплетен в зависимости и неспособен да разбере защо управлението на държава не е като да си правиш пасове с приятелчета в квартала.

Нинова, която оглавява най-голямото гробище за политически скелети – БСП, доказа, че лично е готова на абсолютно всичко, за да възседне черния кон на примитивния популизъм. Можехме да разглеждаме нейната фраза за това колко ни е отнела демокрацията като случайност, ако не бяха заигравките с Кремъл и поднасянето на венци пред паметника на Живков, с което тя започна председателството си на БСП. Това обаче е нещо повече от лош политически вкус. Така че независимо кой от тези двама хубави хора ще стане премиер, ние знаем, защото е доказано многократно, че решенията ще се вземат в сараите.

Който и от двамата да бъде спазарен за премиер, това няма да е бъдещето, това ще бъде още от миналото, и то все по-далечното ни минало, което мислехме, че безвъзвратно сме оставили зад гърба си.

- Подценяваме ли значимостта на избора, който ни очаква в неделя?

Предполагам, че когато историческите трагедии се повтарят, това е, защото хората наистина си мислят, че става дума за фарс, на който не си заслужава да обръщат внимание, а накрая получават катастрофа. Катастрофа след катастрофа...

- Много хора в момента се колебаят дали да изберат “Да, България!” и пред опасността от връщане на БСП биха гласували за друга партия, която със сигурност ще влезе в парламента. Какво ще им кажете?

Ние сме нова политическа сила, която придворните астролози на българската социология и политология нито искат, нито могат да измерят точно. Днес ние не можем да ви обещаем, че, като гласувате за нас, играете на сигурно.

В същото време единствената сигурност, която ви предлага българската политическа машина, е сигурността на продължаващото свличане в блатото. Ако искате още от същото, това ви е гарантирано.

Ако обаче искате дългосрочна политическа промяна, ние ви предлагаме да инвестирате гласа си в поетапното изграждане на една нова жизнена политическа общност, центрирана около идеята за големия демократичен идеал за България.

- Как си представяте тази общност?

Говорим за общност, която има енергията да расте, като се обръща към все по-широк кръг български граждани, вместо през цялото време да се затваря в сектантство. Общност, която радикално се обръща към собствения си потенциал, вместо до безкрай да очаква подкрепа отвън. Изграждането на такава общност не може да бъде друго освен постепенно, човек по човек, съсловие по съсловие, консенсус по консенсус.

Ние опитваме да дадем своя принос, като създадохме “Да, България!” в ролята й на модерен, необременен, бързоразрастващ се политически инструмент. Днес се обръщаме към всеки един български гражданин с честно предложение да инвестира своя глас в този инструмент. Да размени сигурността на блатото срещу риска да инвестира в най-интересния политически стартъп. Както с всяка инвестиция, ако я направиш, трябва да си готов да изчакаш някакво време за нейната реализация. Но ако не я направиш, си оставаш там, където си. В блатото.

- След толкова много разочарования всички се питат защо да повярваме точно на вас?

За тези десет седмици от своето учредяване “Да, България!” доказа, че може да бъде жизнена, да расте в национален план, да застане в центъра на конфронтацията с мафията, получавайки най-тежките удари от нея. Да привлече цяла нова генерация към българската политика, да започне национален разговор за нови правила на политическо управление. Тя доказа също, че може да не влиза в прибързани конюнктурни сумирания в името на политическото оцеляване на един или друг, но че може да прави трудни и каузални коалиции. За това кои сме ние можете да съдите по реакциите на мафията.

- Кой според вас е важният въпрос за дясното?

Големият въпрос изобщо е този за съдбата на българския демократичен процес. Ако някой може да обедини българската демократична общност, това сме ние, но не може да се случи от раз. Нестихващите претенции, които се отправят към нас, са доказателство именно за това. В този смисъл гласът за “Да, България!” е глас за единствения дългосрочен проект, който може да обещае обединение и разширяване на демократичната общност.

Затова ние отказваме да се включваме в дребнав приятелски огън и се конфронтираме единствено с големия враг – мафиотската политическа общност. Това е, за което искаме вашия глас.

сряда, март 22, 2017

Три филмчета. „Да, България!“

1. Колко ни ограбва мафията всяка година? Колко ни струва корупцията всяка година? Да извадим мафията от държавата! Да, България! #Да16


2. Намери хора около теб!


3. Христо Иванов пред BiT: „Ако Борисов или Нинова спечелят изборите, решенията ще се пазарят в сараите…“


вторник, март 21, 2017

Умножи гласа си за България. „Да, България!“

Как многократно да увеличиш стойността на гласа си за „Да, България!“:

• Намери хората около теб, които не са сигурни за кого ще гласуват или се колебаят дали изобщо да го правят. Твоите родители, роднини, колегите, съседите и т.н.

• Сподели с тях защо вярваш на “Да, България!” и защо ще гласуваш за нас. Зареди ги с твоя ентусиазъм. Направи го в разговор на живо или по телефона, пиши им във facebook и т.н..

• Умножи силата на твоя глас: той вече е в пъти по-силен от схемите на платения вот! Колкото повече хора убедиш, толкова по-влиятелен е твоят глас.

Да говориш с околните за политика невинаги е лесно – „политика“ у нас е мръсна дума. И с основание. Въпросът е, че тук вече не става дума за политика. Става дума за това къде и как искаме да живеем. Става дума за разделителната линия между мафия и държава.

И на нас в началото не ни беше лесно да водим такива разговори. Но пък знаем колко са важни и как променят нагласите на хората около нас. И вече май се понаучихме 😉 Ето няколко съвета от нашия опит:

Когато другият се колебае и смята, че всички са маскари.

На такъв събеседник обикновено обясняваме, че нашата формация е съвсем нова. И в нея е пълно с хора като него. Хора, на които просто много им е писнало и са решили да се политизират, защото са изчерпали всички други варианти за въздействие върху системата. Тези хора не са маскари. Тези хора сме ние. Ако искахме просто да влезем в политиката, има далеч по-лесни начини от създаването на изцяло нова формация два месеца преди изборите.

Когато другият е чул, че Христо Иванов е „провален министър“.

На това отговаряме така: Христо Иванов е единственият министър, който стана и си тръгна от масата, на която всички останали си разпределят България все едно е баница. Христо пое поста на правосъден министър, за да направи съдебна реформа. Не му позволиха да я направи докрай, затова си подаде оставката. Дай Боже тази държава да има повече такива провалени министри.

Ако Христо Иванов искаше да е в схемите, щеше още да е на онази маса. Той не иска това. Иска да извади мафията от държавата, затова сега се връща с подкрепления от други почтени хора. Тези хора сме ние. Колкото повече сме, толкова по-бързо ще свършим това, с което сме се захванали.

Когато другият казва „Мен не ме интересуват политиката и изборите, аз си имам други грижи.“

Разбираемо е да си отвратен от политиката и политиците. Да ти е писнало да те лъжат. Да не искаш да си жертва на поредните празни обещания и нищо в живота ти да не се променя. Схемите и корупцията си вървят, само лицата се поразместват от избори на избори. „Да, България!“ е движение, създадено именно от хора, на които им е писнало едни партии да се разбират помежду си и нищо да не се променя. Забеляза ли как „Да, България!“ и Христо Иванов изведнъж се оказаха най-големият враг на политическото статукво, на медиите на #КОЙ, на главния прокурор? Трябва да има някаква причина да плюят толкова яростно по нас. Причината е, че не играем в схемите им и никога няма да го направим. И това ги плаши. Ако подкрепиш „Да, България!“, превръщаш гласа си в шамар в лицето на мафията!

Когато другият смята, че всичко е предрешено.

Нищо не е предрешено, всичко зависи от нас. Не, гласът ти няма да се изгуби, ако гласуваш за „Да, България!“. Просто мафията иска да мислим така. И дава много пари, за да ни го казва през всевъзможни медии и „авторитети“. Тя така работи. С димки и криви огледала. Това ѝ е единствената сила – да те убеди, че си слаб и нищо не зависи от теб. Истината е друга. Истината е, че ние сме повече и имаме план как да им счупим схемата. Гласувай сега за „Да, България!“, убеди и твоите близки да го направят. И тогава ония, дето издават книги за нас, ще бъдат безсилни! Нека на техния 200-хиляден тираж от лъжи отвърнем със смелост в тираж от поне 200 хиляди гласа.

понеделник, март 20, 2017

Професор Александър Кьосев: Отговори на въпроси за „Да, България“

Нашият културолог и литературен теоретик проф. Александър Кьосев, кандидат за депутат от коалиция „Да, България“, отговаря на някои често задавани въпроси, чиито отговори отдавна вече са получени, но или няма кой да чете, или няма кой да слуша, или – ако чете и слуша, не може да вдене каква е същността на нещата.

Затова, макар че камбаната не бие по два пъти за глухите, нека пак повторим урока, пък дано се окаже, че е от полза някому.

Да добавям ли, че споделям всичко, казано от професор Кьосев, или няма нужда?..

(Павел Николов)

"Да, България" не дели никого, тя възниква. Възникващите политически субекти трябва да определят себе си и профила си. С ясни послания те трябва да спечели доверие и свой електорат. Иначе не са възникнали. Те могат да се включват в коалиции и блокове едва след това - след като са определили себе си, мястото си в политическия спектър, програмата си, приоритетите си.

В момента програмата на "Да, България" има кризисен и временен характер – тя е фокусирана срещу корупцията и мафията в разнообразните им форми. Такава програма не е нито лява, нито дясна – тя трябва да привлича всички честни хора, които не приемат нарушаването на върховенството на закона и са възмутени от корумпираната съдебна система и други под-системи на обществения организъм. Така че всички, които подкрепят това са добре дошли и са естествени поддръжници. Ако са групови политически субекти, могат да станат след време и официални съюзници.

"Да, България" не е традиционната десница. Тя се трансформира стъпка по стъпка - от множеството на протестиращи, които са най-различни (2013 – 2014 те бяха единни само в своето възмущение) постепенно към в единна политическа партия с ясна програма. Но това не е станало още. В момента, по мои наблюдения и интуиции, партията има в себе си десни либерали, центристи, леви либерали, може би дори социалдемократи. В този смисъл при бъдещото си определяне тя вероятно ще стои в либералния център (подчертавам, че това са мои интуиции, които не задължават партията).

Ако някой се е делил, то това е "Реформаторският блок", който направи това съвсем официално – за да се родят "Реформаторски блок" 2 и "Нова република". Защо ли се разпадна? Защо не се удържа "широката дясна коалиция", за която всички сега плачат? Очевидно коалициите си имат цена - и когато цената им стане неоправдана, те се разпадат.

Още при възникването си "Нова република" обяви официално своето обръщане към християндемокрацията и християнските ценности, с което се премести силно вдясно. С това вероятно нейният консервативен профил и този на "Да, България" съществено ще се различават.

Уважаваме доказаните политици в "Нова Република", но не решаваме техните спешни проблеми – дали ще влязат в парламента или не: не сме патерица на "десницата".

Ще влезем ли ние в парламента – да, ще влезем. Заедно със "Зелените" и ДЕОС, "Да, България" мобилизира нов електорат и сме убедени, че неговата численост ще прескочи 4 процентовата бариера.

Кой ще е виновен, ако все пак това не стане? Онези, които не са гласували в достатъчно голям брой, за да влязат в парламента и "Да, България" и "Нова република". Защото и двете формации заслужават това, те са алтернатива и надежда: би следвало хората да разберат това.

"Да, България" е дългосрочен проект. Тя не просто иска да влезе в парламента, а да промени България, да създаде алтернативи. В този смисъл стратегическата ѝ визия е по-важна от тактическите ѝ, близки цели. Искаме рестарт на демокрацията, реално представителство, край на корупцията. Ако за вас това са абстракции и празни приказки, подкрепете другиго.

Накрая, нещо, което излиза извън декларативния стил. Да ви кажа, омръзна ми от това, че всеки българин смята за много секси да се прави на политикан от Ганковото кафене, който бистри тънкости от тайните механизми на политическия живот.

Да бяхте гласували за своите ценности и за своите интереси, а не да се занимавате с фини калкулации, а? Калкулациите вървят с т. нар. професионализъм в политиката, който в български контекст е равен на системни партии, манипулации, бакалски сметки при купуване на гласове и апаратни игри, тъмни завимистости; на клиентелистки натиск и бруталното измамничество.

Ако не ви беше толкова гнус да дадете гласа си за това, за което вярвате – и да го направите смело, без допълнителни условия, съображения, снобизъм, без цинизъм, без изчисления, без "ама" и "ако" - може би ситуацията нямаше да е така мрачна. Рискувайте, мама му стара.

Във вашата собствена посока, не непременно в моята.

неделя, март 19, 2017

Предизборна платформа на „Да, България“ – Медии

Визия:

Свободната и плуралистична медийна среда спомага за открит и качествен обществен дебат и за търсене на отговорност от властимащите.

Цел:

Да гарантираме плурализъм и свобода на медиите от политически и корпоративни зависимости.

1. Оздравяването на медийната среда чрез осветляване на собствеността на медиите

• Регулация, гарантираща наличието на ясна и публична информация за собствеността на медиите, включително за крайния действителен собственик.

2. Налагането на прозрачност и правила на финансиране на частните медии, особено при обществени поръчки за рекламни и информационни кампании

• Отпускане на публични средства по ясна процедура само на частни медии с ясни крайни собственици, подписали и реално спазващи медийния eтичен кодекс, покриващ базисните международни журналистически стандарти.

• Налагане на прозрачност във финансирането на медиите от частни лица и компании.

3. Без политически контрол над обществените медии и медийните регулатори

• Дългосрочно и устойчиво финансиране на обществените медии от държавния бюджет, което да гарантира както независимостта, така и планирането и инвестициите в качеството на медийната продукция.

• Засилена роля на граждански и професионални организации в избора на членове на медийните регулатори, което ще намали политическото влияние върху тях.

4. Разбиване на концентрацията на медийния пазар

• Въвеждане и ефективно приложение на регулация срещу съществуваща и/или възникваща концентрация на медийния пазар – в рамките на всяка една медийна платформа, на мрежите за разпространение, на медийния пазар като цяло.

5. Повишаване на медийната грамотност

• Въвеждане на обучение по медийна грамотност в средното образование.

• Въвеждане на мерки, насърчаващи общата медийна грамотност, като част от задълженията на медийните регулатори.

6. Създаване на условия за гражданска журналистика и за поддържане на демократичен обществен дебат

• Подкрепа за поддържане на интернет среда с ефективна защита на правото на лично пространство, свободно слово, достъп до информация и другите права и свободи в мрежата.

• Подпомагане на неутрална интернет среда, даваща равен шанс и баланс в интересите на участниците за изразяване на мнения, за развитие на бизнес и за защита на основните права и свободи.

събота, март 18, 2017

Предизборна платформа на „Да, България“ – Просвета

ОБРАЗОВАНИЕ

Визия: Да отключим потенциала на българската нация чрез качествено образование за всеки.

Цели:

• Качественото образование създава свободни и предприемчиви личности, отворени към света и допринасящи за просперитета на България; образователни институции, които стимулират, а не потискат индивидуалните заложби и допринасят за развитието на активни и отговорни граждани.

• Качественото образование изгражда ученици, които обичат училището, влизат с желание и любопитство в него и излизат способни да учат през целия живот; реализират висока добавена стойност за обществото, способни са да мислят критично и да създават иновации.

Политики:

1. Учителската професия е стресова, отговорна и висококвалифицирана. Ще издигнем престижа и повишим възнаграждението на учителите и всички педагогически специалисти.

За да бъде учителската професия на нужното ниво, ще осигурим:

• създаване на среда за взаимна подкрепа, менторство, обмяна на опит и успешни практики в учителската професия;

• привличане в системата на мотивирани хора от различни професионални сфери, преминали през допълнителна педагогическа подготовка;

• изграждане на среда и система, която осигурява грижа за психичното здраве на учителите, отвъд формати, които развиват педагогическите им компетентности;

• подкрепа за продължаваща квалификация и обучение;

• създаване на механизми за включване на родителите в училищната общност и съвместна работа за постигане целите на учебния процес и цялостното познавателно и емоционално развитие на децата;

• достойно заплащане – увеличение на учителските заплати с поне 50% в срок от 3 години и стратегия за тяхното трайно повишаване според показаните от учителя резултати и след този период;

• адекватни материални и други стимули според заложени ясни критерии за напредък на учениците;

• разтоварване от бумащината и преминаване към електронни форми на процедури и документооборот;

• подпомагане на образователния процес чрез стимулиране използването на интерактивни и технологични инструменти.

2. Смяна на фокуса в образованието от наизустяване на информация към усвояване на умения – анализ, критично мислене, взимане на решение, себереализация и др. Това ще се постигне чрез:

• облекчаване на учебното съдържание от терминология, която не е съобразена с възрастта на децата;

• ясни критерии на оценяване, отразяващи обективно напредъка във функционалните умения на всеки ученик;

• намаляване на писмените домашни работа за сметка на извънкласните дейности и учене чрез правене;

• развиване на основни за 21-ви век умения:

• умение за учене – търсене и проверка на достоверност на информация, анализ и синтез;

• критично мислене;

• функционална грамотност;

• дигитална грамотност;

• творческо мислене и креативност;

• работа в екип;

• гражданска и институционална култура;

• финансова грамотност;

• екологично съзнание;

• комуникационни и презентационни умения;

• емоционална интелигентност;

• стимулиране на участие в младежки проекти за наука, технологии, иновации, изкуство, екологични, доброволчески и др.;

• развиване на висока физическа и здравна култура чрез редовни спортни занимания в училище и в извънкласни дейности;

• възпитаване на децата в познаване и потребност от култура и изкуство чрез активни връзки с културни институции, събития и дейци;

• стимулиране на творческия потенциал на децата и поощряване на заниманията им с различни изкуства, в това число чрез свободноизбираеми и извънкласни дейности в училище при осигуряване на нужното финансиране и материална база за тези дейности;

• създаване на връзки на децата с природната среда и възпитаване на базисни умения за взаимодействие и общуване с нея, за оцеляване сред природата, както и изграждане на основни навици на природосъобразно поведение;

• акцент върху ранното детско развитие и непрекъснатото учене през целия живот.

3. Училището трябва да е в състояние да даде равен шанс на всички деца, живущи в България и от българската диаспора в чужбина, да развият заложбите си.

Това ще стане чрез:

• равен достъп до качествено образование за всяко дете в България, независимо от социално икономическия статус на неговите родители;

• реална подкрепа за българските училища в чужбина и признаване на изпити за матуритетни, което позволява на деца от поне един български родител да кандидатстват в български университети;

• изготвяне на ресурсно (финансови и човешки) осигурена програма за подкрепа на училища с ниски резултати;

• реално прилагане на изискването всички деца да бъдат включени в предучилищно образование от петгодишна възраст;

• достъпна училищна среда, подходящи учебни материали и адекватна грижа от специалисти за деца със специални нужди;

• превенция на ранното отпадане от училище чрез координирани действия между МОН, МТСП, МЗ, МВР, МРРБ, МП, ДАЗД, общините и другите отговорни институции, както и адекватна социална работа за подобряване на семейната среда на отпадащите ученици;

• премахване на законовите пречки пред развитие на връзки с бизнеса и на професионалното образование;

• обновяване на фонда на училищните библиотеки, включително снабдяването им с компютърна техника и образователно съдържание в електронен формат, което да компенсира частично материалните неравенства сред семействата;

• специална грижа за талантливите деца в областта на науката и изкуствата;

• Най-малко 5% от БВП за образование

4. Създаване на достъпна база данни с постоянно актуализираща се статистика за състоянието на образованието, въз основа на която могат да се взимат управленски решения на училищно, общинско и национално ниво.

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА

Визия: Да повишим ефективността и престижа на българското висше образование и наука, така че да отговарят както на нуждите на обществото и бизнеса, така и на международните стандарти.

Цели:

• Да направим българската наука привлекателна за млади учени, българската научна диаспора и бизнеса.

• Да интегрираме напълно българската наука в Европейското изследователско пространство.

• Да интегрираме изследователската дейност с иновациите и да издигнем престижа на националната система за иновации.

• Качественото образование продължава в конкурентоспособни университети, които отговарят на световните стандарти и дават възможност за успешна реализация на техните студенти, среда са за свободен обществен дебат и генератор на идеи във взаимодействие със световната научна общност.

Политики:

1. Университетите трябва да създават специалисти с високо качество и добра реализация, както и да развиват знанието.

За да са ефективни и конкурентоспособни е нужно:

• финансиране на висшите училища не само според броя записани студенти, а според реализацията на студентите, рейтинга на университета в различните научни направления, научноизследователските постижения и международната разпознаваемост на преподавателския колегиум и други обективни критерии за качеството на преподаване;

• ясни критерии и стимули за кариерното развитие и научното израстване на преподавателите;

• усъвършенстване на процедурите за акредитация с акцент върху покриването на съдържателни обективни критерии, вместо върху формалното изпълнение на препоръки;

• един преподавател да участва в акредитацията само на едно висше училище; • създаване на ясни процедури за конкурси, които са отворени, недискриминационни и основани на реални критерии за избор на най-добрите кандидати;

• бърза и ефикасна процедура за признаване на полученото образование и научни степени от чужди университети и включване на получилите ги учени в преподаване и научната дейност на българските университети;

• създаване на условия за сътрудничество и обмен на знания и добри професионални практики между университетите и бизнеса;

• дългосрочна национална стратегия за държавна подкрепа на приоритетните и защитени специалности с възможност за евентуалното ѝ периодично ревизиране след широк дебат с всички заинтересовани страни: висшите училища, гражданите, бизнеса, неправителствения сектор;

• създаване на възможност за бизнеса да финансира приоритетни за него специалности; • развиване на предприемачеството в академичната система чрез по-добро управление на университетите, стопанска дейност в присъщите им области и защита на интелектуална собственост, комерсиализация на продукти от научна или художествено-творческа дейност;

• подкрепа на екипи в областта на науката и предприемачеството, които комбинират опита на професорите с енергията на младите учени и студентите.

1. Целта на науката е да ни помага да разбираме и променяме света около нас, за да живеем по-добре в него.

За да изпълни българската наука своята мисия е необходимо:

• повишаване на разходите за наука и иновации до 1,5% от БВП през 2020 г. и достигане на европейските нива на финансиране от около 2,5% от БВП до 2025 г. и разпределението им в зависимост от резултатите (инвестиции, с голяма възвръщаемост);

• подобряване на дейността на Фонда за научни изследвания чрез значително увеличаване на бюджета, подобряване на правилата за оценяване на предложените проекти и прозрачност на процеса;

• подобряване на координацията между изследователската дейност и иновациите от една страна и икономическата политика от друга.

2. Привличане и задържане на талантливи учени:

• чувствително увеличаване на стипендиите на докторантите и обвързването му с постигнатите резултати;

• открита и прозрачна система за кариерно израстване и заплащане, базирана на резултатите, включваща подходящи количествени наукометрични показатели за публикации, цитирания, патенти, сътрудничество с международни екипи и бизнеса и др., адекватно приспособена за различните научни направления.

3. Пълно интегриране на българската наука в Европейското изследователско пространство:

• реинтеграция на българската научна диаспора чрез специални научни програми; • методично и финансово подпомагане на български учени за кандидатстване в европейски проекти;

• подкрепа на български колективи за участието им в европейски научни мрежи и инициативи;

• въвеждане на европейските принципи и добри практики за кариерно израстване, финансиране на научни проекти и разрешаване на етични казуси (напр. плагиатство).

4. Извеждане на приоритети в българската наука и разработване на Национална програма за наука, включващ иновациите. За целта ще стартираме:

• структуриран и всеобхватен диалог с българската научна и иновационна общност с участието на местната власт и граждани, който да доведе до съставянето на Национална програма за наука;

• публични дискусии за изясняване на приоритетите, изискващи принос на науката и обясняването на нуждата от наука в обществото.

петък, март 17, 2017

Предизборна платформа на „Да, България“ – Култура

Визия: Качествено съвременно културно съдържание, разпознаваемо и конвертируемо на европейската и световна сцена; развитие на нови публики и осигуряване на широк достъп до качествено културно съдържание от България и света; създаване на високи стандарти за опазване на културно-историческото наследство на страната и съхраняване на българската традиционна култура.

Цели:

• Финансова подкрепа за изкуствата и културата, която да даде възможност за реализация на творческия потенциал на българските автори.

• Реформа на образованието в областта на културата и изкуствата, така че да бъде конкурентноспособно в европейски контекст.

• Разширяване на достъпа до култура за публики в неравностойно положение, обвързване с образованието и създаване на нови потребители на култура, нови публики, по-развит културен пазар.

Политики:

1. Внимателна децентрализация в културния сектор, ясни правила и прозрачни процедури включващи:

• създаване на национални центрове по изкуствата, първостепенни разпределители на бюджет, управлявани от влиятелни обществени съвети, чрез които на проектен принцип да финансират регионални и национални инициативи и творци;

• прозрачно управление на държавните културни институти;

• прозрачност на конкурсите за директори и публични изслушвания на кандидатите за директори на държавните културни институти. Кандидатите ще трябва да представят управленска програма, а изпълнението и ще бъде контролирано от независим орган, който ще се избира на ротационен принцип;

• насърчаване на публично-частните партньорства в културния сектор;

• модернизиране на материалната база на държавните културни институти.

• елитните културни институти (опери, театри и пр.) като инструмент за налагане на национална културна политика трябва да разполагат с разширена автономия и с друг тип финансиране;

• регионални политики за култура и целеви програми за обогатяване на културния живот в малките населени места.

• създаване на равнопоставена възможност за подкрепа (инфраструктура и съдържание) на неправителствени културни организации, които постигат критериите за качествен продукт и достъп до нови публики;

• разширяване на достъпа до култура на социално слаби групи;

• политики за привличането на млада публика – деца, ученици и студенти.

2. Предефиниране на държавната подкрепа за култура - от „издръжка“ към „инвестиция“:

• двойно увеличение на бюджета за култура още през 2018 г.;

• законово регламентиране внесеното ДДС от търговията с книги да бъде инвестирано в модернизация на българските библиотеки;

• гъвкави механизми за стимулиране на иновативността и инициативността на културните институти и културните предприемачи и за насърчаване и създаване на качествен културен продукт;

• реформиране на финансирането на българските читалища и обвързването му с реални резултати (в момента се финансират над 3500 читалища, а само 10% от тях са истински активни граждански и културни центрове).

• развиване на фондове за подпомагане създаването на съвременни български произведения в различните области на изкуството и културата и тяхното разпространение;

• преразглеждане и оптимизиране на системата за делегираните бюджети като инструмент за управление на културата.

• целево финансиране на технологичното обновление, опазването, съхраняването и дигитализацията на книжовното културно наследство и превръщане на библиотеките в съвременни информационни институти;

• развиване на културното предприемачество и партньорства както в сектора, така и извън него: с училища, университети и бизнеса; Развиване на културния туризъм и насърчаване създаването на алтернативни културни маршрути и културни карти на градове и населени места;

• създаване на международни програми за обучение на културни мениджъри, за да може всяка културна институция и организация в България да участва активно в международния културен обмен и да спомага за популяризирането на българската култура по света;

• автоматично съфинансиране в размер на 25% от бюджета на проектите, спечелили в европейските програми за култура, с което да се стимулира достъпа на български проекти до европейските средства за култура.

3. Консервация и популяризация, а не фалшификация на културното наследство чрез:

• национална стратегия за консервация и популяризиране на недвижимото културно наследство. Недвижимото културно наследство е национален капитал, който трябва да бъде възприеман преди всичко като стратегически ресурс и неотменима ценност, съхраняваща идентичността и самосъзнанието, формираща културната ценностна система на нацията. Този капитал като национално притежание следва да се управлява в интерес на цялото общество;

• прозрачност и осъвременяване на управлението на културното наследство;

• премахване на възможностите за унищожаване и злоупотреби с културното наследство.

4. Международна културна политика

• Успешното интегриране на българската култура и изкуства в европейския и световен културен процес, както достъпа до най-добрите образци на европейската и световна съвременна култура е условие за приобщаването на нацията ни към обмена на идеи в съвременния свят.

• ще подпомагаме международното присъствие на българската култура и създаването на механизми за разпространението ѝ извън граница, ще поощряваме копродукциите в различните изкуства между български и международни творци, институции и форуми;

• ще подкрепяме форумите у нас, представящи световни образци на съвременното изкуство и култура чрез:

• подпомагане на международните контакти на българските институции, организации и творци;

• културна дипломация – подкрепа за представянето на българската култура на международни форуми;

• преосмисляне на ролята, броя и световните столици, в които има български културни институти с цел привличане на публики отвъд българската диаспора в съответните страни;

• по примера на европейските културни институти ще предлагат качествено обучение по български език.

5. Законодателни инициативи в подкрепа на културното развитие:

• преодоляване на законовите пречки за превеждането към фонд „Култура“ на предвидената в Закона за хазарта субсидия в размер на 10 % от приходите от хазартни такси;

• оптимизиране на закона за меценатството, за да насърчава, дарителството за културни проекти;

• оптимизиране на закона за меценатството, за да насърчава, а не да ограничава дарителството за културни проекти.

Ние вярваме в европейския модел за финансиране на културния сектор и във важността на взаимодействието на културните институции и културните оператори от всички европейски държави.

6. Цялостна културна стратегия изработена в сътрудничество с нашите европейски партньори и основана на нея реформа на сектора, която разбира културата като:

• най-важната форма на социалната кохезия и солидарност;

• проява на споделени ценности и свързваща миналото и бъдещето;

• водещ фактор за изграждане на национална, социална, общностна и индивидуална идентичност и нейното затвърждаване;

• подобряваща качеството на живот и духовното здраве на нацията. Свързана е непосредствено с чувството за удовлетворение и щастие. Тя разгръща креативния потенциал на нацията и е естествен антидот за разложението на едно общество, девалвацията на ценностите и всекидневния морал;

• мощно антикорупционно средство;

• естествено средство срещу съвременните популизми, фундаментализми и фанатизми;

• създаване на ефективни работни връзки и осмисляне на взаимовръзката между култура и образование, култура и социална политика, култура и териториална политика, култура и културна дипломация, култура и икономика, култура и креативни индустрии, култура и туризъм.

четвъртък, март 16, 2017

Платформа на „Да, България“ – Социални политики

Визия

Социално включване на всички български граждани и подкрепа за най-уязвимите. Нито един български гражданин не е социално изключен поради възраст, етнос, произход, бедност, увреждане, зависимости.

Дългосрочна цел:

• Осигуряване на възможности за социално включване на всички български граждани и подобряване качеството на живот на най-уязвимите членове на обществото. Изпълнение на ангажимента по премахване на институциите за деца.

Краткосрочни цели:

• Развитие на семейна политика, която да осигури възможности за утвърждаване на ролята на семейството и превенция на изоставянето на деца.

• Повишаване на капацитета на професионалистите, които работят в системата на предоставяне на социални услуги

• Повишаване качеството на предоставяните услуги за деца и семейства в риск.

Политики

1. Семейна политика: Необходимо е фокусиране върху политики за подкрепа на семействата, интегриран подход, превенция на всички форми на изоставяне, ранна интервенция, премахване на насилие и дискриминация, индивидуален подход и грижа за всяко дете и семейство.

• Законодателни и административни промени, които да гарантират подкрепа за семействата на всички деца (напр. Закон за децата и семейството, вкл. Министерство на децата и семейството).

• Развитие на интегрирани услуги за подкрепа на родителството и извънинституционалната грижа за децата, напр. родителски кооперативи, занимални и пр.

• Развитие и прилагане на програми за обучение и подкрепа на родители.

• Преориентиране на системата от социални услуги към семейно-центриран подход.

• Гъвкаво прилагане на финансови инструменти като семейни помощи, данъчни облекчения и др.

• Създаване на условия за прилагане на практика на законовите възможности за гъвкава заетост на родителите на деца до 12 г.

2. Качество на услугите за рискови групи

• Развитие на стандарти и критерии за качество на услугите за деца и възрастни.

• Нормативно съгласуване на всички услуги за уязвими групи с техните права.

• Създаване на институт на детския омбудсман.

• Овластяване на ДАЗД с правомощия за контрол над качеството на грижата за деца и специфичната грижа за деца в риск.

• Създаване на единна система за събиране на данни относно броя на рисковите групи и услугите, които ползват.

• Създаване на система за регулярно проследяване на качеството на услугите, вкл. оценка на тяхната ефективност, ефикасност и въздействие.

3. Деца в риск от раздяла с биологичните им семейства

• Развитие на набор от иновативни социални услуги за работа с родители в риск, които да осигурят реална превенция на изоставянето.

• Развитие на иновативни услуги за повишаване на капацитета на семейства в риск.

• Гъвкави механизми за подпомагане и повишаване устойчивостта на семейства/самотни родители в риск от изоставяне поради бедност.

4. Деца разделени от биологичните си семейства

• Развитие на набор от иновативни социални услуги за работа с родители в риск, които да осигурят реална превенция и реинтеграция.

• Продължаване на деинституционализацията на грижата за деца в посока подкрепа на семействата.

• Развитие на услуги в общността, насочени към превенция на изоставянето, реинтегриране в биологичното семейство или настаняване семейна среда на детето.

5. Деца и възрастни, жертви на насилие

• Повишаване на капацитета на системите и близките възрастни да разпознават сигналите на насилие и да реагират своевременно.

• Развитие на система от услуги за подкрепа и възстановяване на жертвите на насилие.

6. Деца с увреждания

• Създаване на нормативна база, която стимулира родителите на деца с увреждания да запазят икономическата си активност.

• Развитие на услуги за ранна интервенция на уврежданията.

• Повишаване качеството и достъпността на съществуващата мрежа от услуги. Създаване на адекватни финансиращи механизми за тези услуги, като по-голямата част от тях (физикална, говорна, психологическа рехабилитация и др.) трябва да станат органична част от системата на здравеопазването.

• Развитие на междусекторни интегрирани услуги за подкрепа на деца с увреждания (включващо образование, здраве и социални услуги), съобразени с вида и степента на увреждането, потребности и възможностите на детето.

• Нормативно регламентиране на статута на специалистите, работещи с деца с увреждания (психолози, логопеди и др.), изискванията към професионалната им квалификация и финансирането на дейността им с публични средства.

• Изваждане на финансирането на помощни средства от социалната система и прехвърлянето им в здравната. Допълване на списъка с подходящи помощно – технически средства.

7. Деца в конфликт със закона

• Законодателни промени в областта на детското правосъдие.

• Разработване и прилагане на услуги за подкрепа на деца в конфликт със закона и техните семейства.

• Разпознаване на децата в конфликт със закона като деца, които се нуждаят от закрила.

• Настаняването извън общността да бъде крайна мярка, която да се предприема след изчерпване на всички други възможности.

• Лишаването от свобода на деца да е крайна мярка, която се прилага за възможно най-кратък срок.

• Разработване на програми за реинтегриране на деца в конфликт със закона, настанени извън общността.

8. Възрастни с увреждания и стари хора

• Продължаване на процеса на законодателни промени по прилагане на чл.12 от Конвенцията за хората с увреждания – изваждане на Агенцията за хората с увреждания от рамките на Министерството на труда и социалната политика.

• Разработване на стандарти за социални услуги за възрастни с увреждания в общността.

• Квалификация на кадри, структуриране и пилотно финансиране на такива услуги.

• Стартиране на процес на деинституционализация на грижата за възрастни хора.

• Развитие на социалното предприемачество и публично-частни партньорства в заетостта на хора от уязвими групи.

9. Деца и възрастни със зависимости

• Припознаване на наркозависимостта като проблем на цялото общество и създаване на система от мерки за лечение и подкрепа.

• Развитие на услуги в общността за подкрепа на деца и възрастни със зависимости.

• Борба със стигмата; насърчаване на реинтеграцията на хора със зависимости.

10. Деца и възрастни с интелектуални затруднения или психична болест

• Развитие на система от достъпна извънболнична.

• Създаване на услуги по подкрепа, която да гарантира достоен и максимално независим живот на лицата.

• Развитие на извънболничната психиатрична грижа, осигуряваща максимална самостоятелност на лицата с психична болест и интеграцията им в общността.

11. Повишаване на капацитета на системата за социални услуги

• Децентрализация на системата за социално подпомагане.

• Създаване на условия за повишаване на престижа на професията социален работник.

• Повишаване на възможностите за обучение и дейности по подкрепа за работещите в областта на социалното подпомагане и социалните услуги.

• Въвеждане на стандарти за работно натоварване на социалните работници.

• Осигуряване на връзка между практиката по социална работа и научните изследвания.

• Повишаване на качеството и практическата ориентация на обучението по социална работа.

12. Реформа в ТЕЛК

• Овластяване на лечебните заведения с определени нива на компетентност да издават разширена епикриза, която да удостоверява актуалното медицинско състояние на човека със заболяване или увреждане.

• Създаване на система от регионални структури (вместо сегашните ТЕЛК), компетентни да дават оценка за нуждите и възможностите на човека със заболяване или увреждане.

• Подпомагането под форма на финансова помощ и услуги да цели постигане на максимална самостоятелност и включване на получаващия ги.

13. Гарантиране на равнопоставеността между жените и мъжете

• Доразвиване на нормативната база с конкретни мерки, създаващи условия за равнопоставеност.

• Създаване на мерки съвместно с работодателския сектор, за преодоляване на половата дискриминация при определянето на работната заплата.

14. Елиминиране на домашното насилие и други форми на насилие срещу жени

• криминализиране на домашното насилие;

• осигуряване на повече и по-добре финансирани услуги за жени и деца, жертва на насилие;

15. Ефективно прилагане на наказателното право в случаите на дискриминация по раса, народност или етническа принадлежност.

сряда, март 15, 2017

Христо Иванов обещава да пита Цацаров... и го пита

В предаването „Още от деня“ на БНТ1 от 14.03.2017 г. Христо Иванов, председател на "Да, България!" обеща: "Още утре ще започнем поредица от въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров за работа, която не е свършил. Ще зададем изключително интересен въпрос, свързан с "Булгартабак".


Дадена дума, хвърлен камък.

Първото питане се появи още на същия ден.

ДО Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ,

ГЛАВЕН ПРОКУРОР

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТКРИТО ПИСМО

ОТ ХРИСТО ИВАНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“

Уважаеми г-н Главен прокурор,

През септември 2015 г. по време на Ваше посещение в Република Турция, планирано като протоколен отговор на визитата на турския главен прокурор г-н Мехмет Акарджа, беше обявено, че сте имал извънредна среща с президента на Република Турция.

Тогава не бяха съобщени никакви детайли нито за повода, нито за съдържанието на проведените разговори. Тази среща беше второ Ваше посещение в Турция, след това през 2014 г., когато подписахте споразумение за сътрудничество в области като тероризъм, корупционни престъпления, международна организирана престъпност и контрабанда.

Моля да осведомите недвусмислено българската общественост по няколко въпроса от национално значение.

1. На тази или друга среща, били ли са Ви предадени материали, свързани с последователните констатации на турските служби, че цигари с марки на „Булгартабак“ имат ключов дял на незаконния пазар в Турция, както и че тази контрабанда се използва за финансиране на терористични организации?

2. Касае ли тази контрабанда територията на Ирак и Сирия, включително области, които по това време са били под контрола на военни формирования на т.нар. Кюрдска работническа партия (ПКК) и „Ислямска държава“?

3. Не смятате ли, че прокуратурата имаше достатъчно основания да се самосезира след публични изказвания на бивш икономически министър, че при приватизацията на „Булгартабак“ е било купено мълчанието на системните политически партии с цел продажбата на „верния купувач“, за да продължи действието на подобни контрабандни канали?

4. Налични ли са данни, обосноваващи връзката на високопоставени български политически лица с подобни канали и/или с “Булгартабак”?

През май 2014 г. прокуратурата съобщи за разбит контрабанден канал за цигари в Дубай, в който е бил замесен български политик и през който са минавали сделки за стотици милиони. До настоящия момент, три години след разследването, прокуратурата не е съобщила повече информация за този случай, нито дали разследването продължава, както и кой е този български политик. Ето защо настоявам да изнесете повече данни за това разследване, както и информация има ли то връзка с поставените по-горе въпроси.

Ако подобни зависимости наистина съществуват, това би повдигнало обосновани притеснения за уязвимостта на български политически фигури – потенциално двама от възможните бъдещи премиери – от страна на чужди фактори. Вярвам, ще се съгласите, че, при наличието на подобен риск, става дума за съображение от надделяващ обществен интерес и българската общественост трябва да научи за това преди предстоящите избори.

Както Ви е известно, оглавяваната от мен политическа сила „Да, България!“ има за основна своя цел установяването на работещ механизъм за демократичен контрол върху работата на главния прокурор на Република България. Съгласно препоръките на специалната мисия на ЕК за проверка на прокуратурата, най-добрата форма за упражняване на този демократичен контрол ще бъде една постоянна специализирана парламентарна комисия.

Очаквам с нетърпение съвместната ни работа за създаването на такава демократична практика в 44-ото народно събрание. Запитването за „Булгартабак“ е първата от поредица стъпки за нейното установяване.

Христо Иванов, председател на „Движение Да България“, бивш министър на правосъдието на Република България

София, 14 март 2017 г.

вторник, март 14, 2017

Марио Варгас Льоса - "Новият враг"

Винаги съм питал така наричащите себе си антикомунисти с какви комунисти се борят, след като такива у нас отдавна вече няма (в БСП са комунисти? – я не ме разсмивайте!), а те вместо да се замислят, ми се блещят и размахват енергично ръце също като Бай Ганьо, изпаднал в нелепата ситуация с файтонджиите на гарата в Прага.

Мене разбира се, няма да ме послушат, най-много да ме обявят за продал се на въображаемите комунисти (охо, чувал съм го и друг път!), ето защо тук предлагам твърде интересната статия на любимия ми латиноамерикански писател (и политик!) Марио Варгас Льоса „Новият враг“ („El nuevo enemigo“), публикувана на 5 март във вестник „Ел Паис“ („El País“), та дано му повярват поне на него и разберат, че докато се борим с някакви вече несъществуващи (според Льоса – маргинализирани) врагове, един нов свиреп враг пълзи и подкопава безобразно и систематично живота ни.

Четивото е твърде полезно и във връзка с предстоящите избори, в кампанията за които именно „новият враг“ е главното действащо лице, противопоставящо се на стремежа да върнем страната си в коловозите на демокрацията, от които години наред е вече извадена.

Статията е в превод на БГНЕС, картинката е от оригинала на „Ел Паис“ (опашката на скорпиона е съставена от думата "популизъм"!), а този оригинал – ако владеете испански език - може да намерите и да прочетете в интернет ТУК.

(Павел Николов)

НОВИЯТ ВРАГ

Главният враг на либералната демокрация, на свободата вече не е комунизмът, а популизмът. Комунизмът престана да бъде главният враг, когато изчезна СССР, заради неспособността си да разреши икономическите, социалните и дори най-елементарните проблеми. И тогава (по същите причини) Китайската народна република се превърна в капиталистически авторитарен режим. Такива държави като Куба, Северна Корея, Венецуела са в коматозно състояние и въобще не могат да служат за пример, какъвто беше навремето Съветският съюз. Комунизмът сега се превърна в помийна яма, а неговите последователи и привърженици се оказаха в периферията на политическия живот.

Мнозина се надяваха, че изчезването на комунизма ще засили позициите на либералната демокрация и тя ще се разпространи в целия свят. Оказа се, че не е така – комунизмът беше заменен от популизъм. Не става дума за идеология. Това е по-скоро нещо като вирусна епидемия. Популизмът е по-отровен от комунизма и атакува както развитите, така и развиващите се страни, като във всеки отделен случай има различен облик. В развиващите се страни популизмът се проявява в левичарската идеология, а в развитите страни има ясно изразен десен оттенък. Даже такива държави като Великобритания, Франция, Холандия и САЩ нямат противоотрова за тази болест. Популизмът се появява под формата на Брекзит, в президентството на Тръмп, във възможното идване на власт на холандската дяснолиберална Народна партия на свободата и демокрацията, а във Франция като лидерката на политическата партия Национален фронт Марин льо Пен.

Какво представлява популизмът? На първо място, това е безотговорна и демагогска политика на отделни политици, които са готови заради ефимерното бъдеще да принесат в жертва цялата нация. Това се вижда в такива популистки призиви като например за национализация на предприятията, за замразяване на цените на основните храни, за повишаване на работната заплата. Всичко това реализира в живота бившият президент на Перу Алан Гарсия, което доведе до скок на популярността му, а след това до хиперинфлация, срив на икономиката на страната и обедняване на населението (в интерес на истината трябва да се отбележи, че в годините на втория си мандат той си взе съответните поуки).

Основно свързващо звено на популизма е национализмът. По време на предизборната си кампания Тръмп обеща на избирателите си да върне предишното величие на Америка, както и да не позволи на Китай, Европа и други държави да използват САЩ като източник за обогатяването си. Интересите на Америка са над всичко. Бях в Лондон, когато се решаваше въпросът за излизането на Великобритания от Евросъюза и с удивление слушах шовинистичните и ксенофобски речи на Борис Джонсън и лидера на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж. Те обещаваха, че след излизането от ЕС Великобритания отново ще си възвърне суверенитета и свободата и ще се спаси и от бюрократите в Брюксел.

Неотменна част от национализма е расизмът, който се проявява преди всичко в това, че постоянно търси „изкупителна жертва” и я обвинява за всички беди, неуспехи и провали. Обект на атаки от страна на западните популисти станаха имигрантите и мюсюлманските бежанци. Президентът на САЩ Доналд Тръмп например, смята, че отговорност за разпространението на насилието, грабежите и незаконното разпространение на наркотици в САЩ носят мексиканците. От гледна точка на ръководителя на холандската дяснолиберална Народна партия за свобода и демокрация и лидера на политическата партия Национален фронт Марин льо Пен, причини за всички проблеми са африканците и арабите. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и министър-председателката на Полша Беата Шидло обвиняват мигрантите, че лишават от работа местните хора, злоупотребяват със социалните помощи и рушат общественото образование.

В Латинска Америка – Рафаел Кореа в Еквадор, коменданте Даниел Ортега в Никарагуа и Ево Моралес в Боливия, се хвалят, че са антиимпериалисти и строят социализъм. Всъщност те са въплъщение на популизма. И тримата лидери активно прилагат комунистическите принципи за масова национализация, колективизъм и статична икономика. С такива действия президентът на Венецуела Николас Мадуро доведе страната до икономически колапс. Кореа, Ортега, Моралес използват Путински меркантилизъм (капитализъм на корумпираните приближени) за създаване на мафиотски съюзи с олигарси, които в замяна на привилегии и държавни поръчки плащат съответните такси. Всички те, включително и ултраконсервативният Тръмп, вярват, че истинският враг на прогреса е свободната преса и всячески се опитват да установят контрол над медиите и да ги подчинят. В тази област се отличи президентът на Еквадор Рафаел Кореа, който въведе най-антидемократичния в историята на Латинска Америка закон за контрол на медиите. Тръмп не успя да го направи, защото свободата на пресата е дълбоко вкоренена в съзнанието на американците и предизвиква негативна реакция на обществеността. Не трябва обаче да се изключва в бъдеще Тръмп да успее до определена степен да ограничи свободата на изразяване, както беше направено в Никарагуа и Боливия.

Популизмът има много дълбоки традиции, но никога досега не е достигал такива мащаби. Борбата с него е много трудна, защото той стъпва върху човешките инстинкти. Те са недоверие, страх, делене на хората по расов, езиков и религиозен признак. Популизмът проповядва ксенофобия, псевдопатриотизъм и невежество. Особено ярко това се вижда сега в САЩ. Никога досега Съединените щати не са били толкова видимо разделени на два противоположни политически лагера. От едната страна – просветената, образована Америка, а от другата – примитивната, провинциална нейна част, уплашена от притока на имигранти и стремяща се да се противопостави на глобализацията. Неистовият популизъм на Тръмп показа, че има възможност времето да бъде спряно, да се върнем назад в онзи уж щастлив и предвидим свят, без риск за белите и християните, които са живели в САЩ преди 50-60 години. Събуждането от тази илюзия ще е тежко и, за съжаление, не само за САЩ, а и за останалия свят.

Може ли да се преборим с популизма? Разбира се, да. Добър пример ни демонстрират бразилците, които се сплотиха в борбата с корупцията. Хиляди американци излязоха по улиците на градовете, за да изразят несъгласието си с политиката на Тръмп. Еквадорците нанесоха поражение на плановете на Кореа да подари победата на представителя на управляващия „Алианс ПАИС” Ленин Морено още на първия тур на президентските избори. На втория тур представителят на опозиционното движение КРЕО-СУМА Гилермо Ласо има реални шансове да спечели изборите. На референдум боливийците гласуваха против възможността да позволят на Ево Моралес да издигне кандидатурата си за четвърти мандат на президентските избори. Венецуелците, въпреки жестоките репресии, разгърнати от наркотично-популистката диктатура на Николас Мадуро, продължават да водят борба за свобода. Въпреки това, да се нанесе окончателно поражение на популизма, както стана с комунизма, е възможно, само ако гражданите най-сетне схванат, че популистка политика води към влошаване на икономическото и социалното им положение.

понеделник, март 13, 2017

"Да, България" в Пловдив

За начало един поздрав от шатрата на „Да, България“ в центъра на града:


А това е срещата с граждани на Пловдив (представяне на листата, въпроси и отговори):


петък, март 10, 2017

Предизборна платформа на „Да, България!“ – Здравеопазване

Визия:

Да създадем такава среда за развитие и работа на медицинските специалисти, че страната ни да достигне средноевропейски нива на здравните показатели (един от основните измерители за благосъстоянието на нацията) и висока удовлетвореност на пациентите.

Цели:

• Да възвърнем доверието на гражданите в системата на здравеопазването и във всички нейни представители.

• Да насърчим медицинските специалисти да избират България за своята професионална реализация, като предложим достойно заплащане и съвременни условия на труд;

• Да преодолеем натрупаната апатия у медицинските професионалисти и да ги мотивираме да работят съвестно и с грижа за доброто на своите пациенти в съответствие с най-добрите практики и научни достижения;

• Да спрем изтичането на средства в сивия сектор, да ограничим възможностите за корупция в здравеопазването и да намалим заплащането на здравни услуги „от джоба” на пациента;

• Да изградим ефективни институции и независим контролен орган, като включим в него представители на пациентската общност, като най-заинтересовани от съществуването на качествена медицинска помощ на оптимална цена.

Политики за решаването на съществуващите проблеми

Проблем:

В момента пациентите и медицинските специалисти са натоварени с това да обслужват системата, вместо тя да обслужва тях. Бюрокрацията е тежка, а контролният ефект от тази бюрократична тежест – нищожен.

Подход:

За да облекчим административния товар върху лекари, пациенти и лечебни заведения, и да постигнем по-голяма прозрачност и по-добър контрол на процесите в здравеопазването, ние планираме:

• Да интегрираме електронното здравеопазване като част от цялостната система за електронно управление;

• Да се възползваме от всички инструменти на проекта e-health/е-здраве, чиято употреба сама по себе си си ще намали възможността за корупционни практики: здравен портал, електронно пациентско досие, електронна рецепта, електронно направление, електронна пациентска карта, единен пациентски регистър и т.н.;

• Да централизираме и направим електронни регистрите в сектор „Здравеопазване“.

Проблем:

Настоящият модел на финансиране в здравеопазването е корумпиран по своята същност и води до:

• изтичане на пари в сивия сектор;

• неравномерно разпределение на средствата между медицинските специалности, диктувано от лобистки интереси;

• недостатъчно финансиране на някои здравни услуги за сметка на свръхфинансиране на други;

• несправедливо заплащане на труда на здравните специалисти.

В резултат, дори и старателно да внася здравните си осигуровки, българският пациент доплаща три пъти повече за здраве в сравнение с жителите на много други европейски държави, като плащането със собствени средства възлиза на 47% от всички средства, които се дават за здраве.

Подход:

За да постигнем облекчаване на финансовата тежест за пациентите, справедливо разпределение на средствата и адекватно заплащане на труда в здравния сектор, e необходимо:

• Да демонополизираме Националната здравноосигурителна каса и да създадем реален пазар за частните здравни застрахователи/осигурители с възможност пациентът да избира кое дружество да управлява здравните му вноски;

• Да въведем „втори стълб” на доброволното здравно осигуряване, който да финансира дейности, услуги, лекарства, консумативи и изделия в здравеопазването, които не се заплащат от основния пакет;

• Да променим системата, по която се остойностяват и заплащат дейностите в доболничната и болничната медицинска помощ (сегашните „клинични пътеки”) и да дефинираме справедливо съотношение на заплащане на дейностите;

• Да създадем система за превенция на нерегламентираните доплащания от страна на пациентите.

Проблем:

Както болничната, така и доболничната помощ са неефективно структурирани, което понижава качеството на предлаганите медицински услуги за сметка на количеството – отчитаме рекорден брой от два милиона хоспитализации за 2016 г.

Подход:

За да повишим качеството на здравните услуги и да улесним достъпа до специалисти, е нужно:

• Да превърнем доболничата помощ в ефективно средство за предотвратяване на нуждата от хоспитализации Можем да го постигнем като създадем стимули и условия за извънболнично лечение на пациентите и регламентираме възможността голям брой диагностични процедури и интервенции да се извършват в амбулаторната практика;

• Да въведем „персонален пакет“ направления, така че регулативните стандарти да се отнасят до конкретния пациент и неговите здравни рискове и да бъдат диференцирани по пол, възраст, наличие на хронични заболявания, предразположеност към определени заболявания и др.;

• Да облекчим държавната регулация на инвестициите в здравеопазването. Да създадем условия за инвестиции в лечебни заведения, намиращи се в неблагоприятни райони, както и да стимулираме инвестициите в липсващи или до момента зле регулирани/регламентирани направления като долекуване, рехабилитация, палиативни грижи и др.

• Да определим сферите на приоритет и сферите на дефицит в системата, за да насочим усилията си към онези от тях, в които се предлагат най-малко услуги, или, в които нивото на предлаганите услуги нанася най-сериозни социални вреди. Такива сфери например са: майчиното и детското здраве, палиативните грижи, рехабилитацията и др. Смятаме за ключово да създадем условия за приоритетно развитие на специалисти, инфраструктура и дейности във всяка от тези области.

• Да регламентираме ролята на парамедиците и лекарските асистенти в системата. Да прецизираме правомощията и степените на автономност и отговорност на всички професионалисти-бакалаври в сферата на здравеопазването, с оглед на все по-нарастващия кадрови дефицит;

• Да преструктурираме и оптимизираме дейността на Спешна помощ, за да може да достигне до всеки нуждаещ се в разумен срок. Това ще стане възможно, ако осигурим държавно, проектно и европейско финансиране за инвестиции в спешната помощ: инфраструктура (ремонт, оборудване, а където е необходимо – и строителство на спешни центрове и звена), материална база (линейки, хеликоптер(и), високопроходима техника, апаратура);

• Да създадем нормативна рамка и институции, които да подготвят работещи политики за борба с употребата на наркотици, както и да реализират програми за превенция и лечение на зависимости.

Проблем:

Експертните нива на ръководство в основните институции страдат от политически и лобистки зависимости. Това компрометира качеството на тяхната работа и води до налагането на мерки, които не са в интерес нито на пациентите, нито на медицинските професионалисти.

Подход:

За да противодействаме на тези порочни практики, е необходимо: • Да променим механизмите по които се назначават и освобождават ръководители на органи и лечебни заведения под “шапката” на Министерството на здравеопазването (изпълнителни агенции, държавни лечебни заведения, национални центрове и институти). Така ще намалим пряката политическа зависимост от личността на министъра;

• Да извадим контрола върху качеството на медицинската дейност (ИАМО) от Министерството на здравеопазването и да го обособим в самостоятелна агенция към Министерския съвет. Да регламентираме нормативно контрола в реално време върху качеството на медицинската дейност и да разработим критерии за качество, свързани с ефективността и ефикасността на медицинската помощ и пациентската безопасност.

Проблем:

Медицинските специалисти в България нямат условия и възможност, а често губят и мотивация да поддържат знанията и уменията си адекватни и актуални. Причините за това са както недостатъчното качество на обучението и клиничната практика, така и липсата на изисквания за продължаваща професионална квалификация и следдипломно обучение.

Подход:

За да бъдат стимулирани и мотивирани да работят според най-добрите професионални стандарти и в съответствие с актуалните научни достижения, е необходимо:

• Да обособим консултативен орган, който с помощта на експертни работни групи;

• да изготвя медицински стандарти, съобразени с изискванията на съвременната наука;

• да организира продължаващо обучение във всяка медицинска специалност;

• да представя най-новите научни достижения, здравни технологии и да подпомага внедряването им в клиничните практики;

• да отговаря за акредитацията на лечебните заведения;

• да изготвя критериите, на база на които контролът върху медицинската дейност да има качествени, а не само административни измерения.

• Да обвържем нормативно клиничната практика с медицинските стандарти, съобразени с изискванията на съвременната наука;

• Да се погрижим трудът на медицинските специалисти да бъде справедливо остойностяван и заплащан като заложим минимална часова ставка според квалификация, стаж и др.;

• Да изготвим цялостна концепция за осъвременяване на медицинското образование със съдействието на всички Медицински университети в страната. Целите ни ще бъдат да внедрим добри практики, да осъвременим учебните планове и съдържание и да подобрим международния обмен на преподаватели;

• Да развием системата за специализация и следдипломно обучение на всички медицински професии, като насърчим тези медицински специалности, в които има най-тежък кадрови дефицит и които са най-засегнати от неравномерното разпределение на средствата в системата, като например педиатрия, неонатология, анестезиология, патология, акушерство и др. съобразно профила по места.

• Да изготвим такива нормативни критерии и такава система за кариерно и академично развитие на специалистите, които да елиминират влиянието на фактори като политика, корупция и роднински/приятелски връзки при назначението и хабилитирането на медицинските професионалисти.

Проблем:

Най-големите допълнителни здравни разходи, които пациентите сами се налага да правят, са разходите при доплащане или пълно заплащане на медицински изделия и лекарства. Поради липсата на нормативна рамка, това е и сферата, подчинена в най-голяма степен на корупционни практики.

Подход:

За да облекчим финансовия товар върху пациентите и да гарантираме контрол на качеството, е необходимо:

• Да създадем нормативна рамка за пазара на медицински изделия – регистър, система за ценови контрол и контрол на качеството;

• Да осъвременим лекарствената политика и да създадем дългосрочна стратегия за сектора;

• Да въведем гъвкави механизми за договаряне с производителите, които да позволят богата гама от медикаменти да присъстват на икономически неатрактивен пазар като нашия;

• Да въведем ефективни мерки за ограничаване на паралелната търговия с лекарства.

четвъртък, март 09, 2017

Предизборна платформа на „Да, България!“ – Здравеопазване и социална политика (представяне)

Засега – само видео от представянето на програмата за здравеопазване и социална политика на Коалиция „Да, България!“.

Когато излезе пълният текстов вариант, ще бъде публикуван и той.


сряда, март 08, 2017

Коалиция „Да, България!“ и националният парк „Пирин“


Изявление на Христо Иванов


Коалиция „Да, България“ не само участва активно в софийския протест, но и предаде пряко протестното шествие.вторник, март 07, 2017

Предизборна платформа на „Да, България!“ – Държавно управление и правосъдие

ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Мисия, визия и стратегия за промяна към добро управление

Голямата цел, която ни обединява в “ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“, е да демонтираме корупционния модел на управление на страната, за да сложим край на бедността, да повишим благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани.

Нашите цели са:

• Освобождаване на институциите от захвата на олигархията и мафията

• Да изградим независимо и справедливо правосъдие и прокуратура, която да разследва политическата корупция

• Противодействие на корупцията във всичките ѝ форми и особено на политическата корупция

• Независими регулаторни и контролни органи, гарантиращи правилата и санкциониращи картелите и монополите

• Професионална и модерна публична администрация

• Повишаване на благосъстоянието на българските граждани и стимулиране на икономическата активност

• Активно, ангажирано и солидарно гражданско общество

• Служби за сигурност, охраняващи гражданите, а не олигархичните интереси

• Модерно, конкурентно и граждански насочено образование

• България – пълноценен и надежден член в Европейския съюз и НАТОПРОГРАМА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ

Публичните институции трябва да прилагат принципите на доброто управление, включващи върховенството на правото, прозрачността и отчетността на институциите, гражданското участие, интегритет (почтеност) и отговорност на политиците и администрацията. Основната цел е максимално ефективно използване на публичните ресурси за гарантиране сигурността и повишаване на благосъстоянието на българските граждани.

КОНСТИТУЦИОННИ РЕФОРМИ

За овластяване на гражданите

• Въвеждане на конституционните референдуми вместо институцията на Великото народно събрание.

• Въвеждане на гражданска законодателна инициатива (мин. 10 хил. подписа на граждани с избирателни права).

За укрепване на правовата държава

• Радикална съдебна реформа, гарантираща независимо и справедливо правосъдие и реформа на прокуратурата, гарантираща нейната отчетност пред обществото и ефективност в борбата с корупцията и престъпността.

• Въвеждане на индивидуална конституционна жалба, осигуряваща граждански контрол върху дейността на парламента.

• По-добра защита на правата срещу административен произвол – отпадане или значително ограничаване на клаузата за необжалваемост на административни актове.

Сектор ПРАВОСЪДИЕ

Визия: Независимо, справедливо и ефективно правосъдие – гарант за правата на личността, осигуряващ ефективен контрол върху злоупотребата с власт, защитаващ гражданите от престъпността, олигархията и монополите, гарантиращ правната сигурност и спазването на договорите

Независим, справедлив и ефективен съд

Цел: Независим и справедлив и ефективен съд, освободен от политически и олигархичен натиск, гарантиращ реален достъп до правосъдие на гражданите

Реформа на Висшия съдебен съвет чрез намаляване на парламентарната квота в съдийската колегия, за да се гарантира принципа за съдийско самоуправление от независим орган, състоящ се в мнозинството си от съдии, избрани пряко от съдии

Намаляване на мандата на ВСС на 3 години.

Реална възможност за отстраняване и прекратяване на мандата на членове на ВСС в случай на системни нарушения на етичните правила и уронване престижа на съдебната власт – по предложение на органа, който е избрал съответния член

Председателите на ВКС и ВАС да се предлагат от съдийската колегия, а не от пленума на ВСС.

Последователно изпълняване на мерките от Актуализираната стратегия за продължаване на реформата на съдебната система – постоянен мониторинг и отчетност с участието на граждански и професионални организации.

Правосъдие за всеки – реален достъп до правосъдие на гражданите:

• Реална възможност за обезщетение на вредите, причинени на граждани и на юридически лица при или по повод изпълнението /действието/ на подзаконов нормативен акт в периода, преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или обявен за нищожен;

• Реална възможност за колективни искове срещу монополите;

• Реформа на заповедното производство – да стане централизирано и електронно, както и съществена част от работата да се осъществява от длъжностни лица с юридическо образование, назначени към съда;

• Промяна на подсъдността по потребителски спорове;

• Намаляване и ограничаване на размера на съдебните такси;

• Реална защита срещу действията по съдебно изпълнение – увеличаване на основанията за обжалване на изпълнителни действия;

• Намаляване на пропорционалната такса при доброволно погасяване на задължението;

• Възможност за обжалване на всички административни актове (вкл. актовете по ЗУТ);

• Въвеждане на критерии за достъп до ВАС и регулиране на натовареността на съда, вкл. чрез промяна на подсъдността като първа инстанция по определени дела.

Ускоряване на процедурата за достъп до ВКС – въвеждане на самостоятелна процедура за достъп до върховния съд (certiorari) като определенията за даване на достъп не се мотивират.

Увеличаване правомощията на общите събрания на съдиите във връзка с кадровите и други въпроси като гаранция за самоуправлението на системата.

Нова съдебна карта – оптимизиране на ресурсите на системата и регулиране на натовареността на съдилищата.

Въвеждане на електронно правосъдие – публичност, прозрачност, отчетност и възможност за извършване на процесуални актове и действия в електронна форма. Въвеждане на електронно правосъдие и в дейността по съдебно изпълнение.

Пълно прилагане на правото на Европейския съюз, вкл. чрез по-добра възможност за отправяне на преюдициални запитвания до Съда на ЕС.

Реформа на специализираните съдилища – военни, административни, наказателни – оценка на тяхната натовареност и ефективност и преструктуриране.

Ефективна и отчетна прокуратура

Цел: Прокуратурата – служител на обществения интерес, а не инструмент за натиск срещу бизнес и политически опоненти на силните на деня. Прокуратурата да преследва корупцията и престъпниците, а не да сключва сделки с тях.

Отчетна прокуратура

• Периодично отчитане на главния прокурор пред Народното събрание – упражняване на редовен надзор върху работата на прокуратурата от страна на Народното събрание чрез специална парламентарна комисия – в заседания открити за обществеността, като бъде изслушан за движението на дела с висок обществен интерес.

Намаляване мандата на главния прокурор на 5 години В перспектива – Възможност за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор по предложение на парламента и указ на президента

Производството стартира по инициатива на ¼ от народните представители, подкрепено с мнозинство 2/3 от всички народни представители на основание тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Производството приключва с издаване на указ на държавния глава за освобождаване на главния прокурор.

Назначаване на независим заместник главен прокурор за противодействие на корупцията по висшите етажи на властта

• определя се от пленума на ВСС и се отчита пред него и пред Народното събрание; • не е пряко подчинен на главния прокурор;

• ръководи специализираната антикорупционна прокуратура (звено)

• подпомага се най-пряко от ГДБОП и ДАНС, Агенция „Митници“, НАП

Механизъм за отчетност и възможност за ефективно разследване на главния прокурор, ако бъде обвинен по време на мандата си в извършването на тежко престъпно деяние

Отпадане на предварителните проверки – ограничаване на възможностите за злоупотреба с власт и натиск върху гражданите и бизнеса и по-добри гаранции за правото на защита в наказателния процес.

Ефективна прокуратура

• Прокуратурата да се фокусира върху обвинителната функция по наказателни дела и значително да се ограничи участието на прокуратурата в граждански и административни дела.

Да има съдебен контрол от пострадалия и неговите близки по отношение бездействието на прокуратурата по конкретни дела, както и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство.

Оптимизиране на ресурсите на системата на прокуратурата – в момента сме на първо място по брой на прокурорите в ЕС (като процент спрямо населението), на първо място по брой на служителите в прокуратурата и на едно от първите места по брой на полицаите.

Спиране на наказателната давност за периода, в което главния прокурор и други публични лица имат имунитет – в Наказателния кодекс да се предвиди като основание за спиране на наказателна давност заемането на длъжност, която не позволява срещу лицето да се предприеме ефективно наказателно преследване.

Реформа в Адвокатурата

• Прозрачност в работата на адвокатурата като висшите ѝ органи се задължават да публикуват решенията и протоколите от заседанията си на сайта на ВАдС.

• Прецизно определяне в закона на дейностите, които са изключително в правомощията на адвокатите.

• По-добра уредба на статута на адвокатите и адвокатските дружества.

• ВАдС и ръководните органи на адвокатските колегии се избират чрез електронно гласуване пряко от всички адвокати в страната.

• По-голяма автономия на адвокатските колегии.

• Възможност за създаване на нова адвокатска колегия на територията на съдебния район при наличие на повече от 2000 адвокати без да е необходима санкцията на ВАдС.

Конституционен съд, отворен към гражданите

• Въвеждане на индивидуална конституционна жалба за гражданите срещу закони, нарушаващи конституционни права – въвеждане на подходящи “филтри” за жалбите (срок, материя)

Мерки за осигуряване публичността на производството пред КС и достъпа на гражданите до заседанията на съда

Въвеждане на прозрачна процедура за номинации и избор/ назначаване на конституционните съдии, който да гарантира, че кандидати с високи професионални и нравствени качества, с независимо публично поведение и с ясно заявени публични позиции по важни конституционни въпроси ще бъдат избирани/ назначавани. Процедурата следва да включва и етап на публично изслушване на кандидатите, в който да могат да участват представители на професионалната юридическа общност, както и представители на гражданското общество.

Сектор ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Визия: Добро управление в интерес на гражданите и бизнеса: ефективна и ефикасна публична администрация чрез добри професионалисти, центрове за споделени услуги, електронно управление и достъпни публични услуги.

Цели: Въвеждане на принципите на доброто управление: прозрачност, ефективност, отчетност, включване на гражданите и бизнеса, граждански контрол върху администрацията.

Без партийни назначения: въвеждане на професионален и политически неутрален модел в публичната администрация, базиран на единен подбор, развитие, основано на качествата и постиженията, обективен конкурсен избор, единна система за годишна оценка на работата и механизми за ротация, вкл. в администрацията на ЕС и НАТО.

Защита срещу монополите и гаранции за конкурентна икономика.

Гаранции срещу зависимости от олигархията и тоталитарните служби за сигурност: периодични проверки за интегритет и зависимости.

Независими, прозрачни и отчетни регулаторни и контролни органи

Цел: Регулаторни и контролни органи, които защитават публичния интерес и са свободни от корупционни зависимости и конфликт на интереси.

• Въвеждане на правила за избор и назначаване на техните членове, които включват механизъм за публично номиниране и изслушване на кандидатите, възможност на НПО да дават становища и да наблюдават процеса, периодична отчетност на тяхната дейност пред ресорна комисия в парламента с участие на представители на гражданското общество.

• За всички изборни регулаторни и контролни органи да има ограничения в броя на мандатите, за които могат да се избират техните членове.

• Въвеждане на случайно разпределение на всички проверки с цел избягване на институционален натиск върху бизнеса.

Периодични проверки за интегритет и зависимости

Обществено участие в дейността на регулаторните и контролни органи чрез обществени/граждански съвети

• Въвеждане на механизъм за търсене на отговорност от колективни регулаторни и контролни органи

Направление “Антикорупция“

Цел: Защита на гражданите срещу корупцията и лошото управление, пълно разследване на политическата корупция за последните десетилетия

Изграждане на единен и централизиран антикорупционен орган, който да разследва корупцията по високите етажи, да извършва проверки за конфликт на интереси и да прави оценка на корупционния риск, да проверява имуществените декларации на лица, заемащи публични длъжности;

Ефективно разследване на случаи със сериозни съмнения за политическа корупция – КТБ, АЕЦ “Белене“, “Южен поток”, „Яневагейт“ и др.

• Въвеждане на система за анализ на риска към антикорупционния орган, чрез която да се оценяват рисковете от корупция на база на данни, извлечени от редица източници като НАП, ГРАО, Имотен и Търговски регистър, регистър за обществени поръчки, декларации към Сметна палата.

Укрепване на структурата и функциите на инспекторатите по Закона за администрацията в изпълнителната власт, които да извършват проверки за конфликт на интереси на държавните служители.

Провеждане на пълна ревизия на дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, нейните резултати и ефективност. Незабавно транспониране на разпоредбите на Директива 2014/42/ЕС чрез създаване на нов закон за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност.

Въвеждане на редовни проверки за интегритет и зависимости на лица на ръководни длъжности в администрацията и специалните служби.

Направление „По-добро регулиране и намаляване на административната тежест“

Цел: Въвеждане на цялостна Програма за по-добро регулиране България 2017-2020: по-открит и по-прозрачен процес на вземане на решения, по-добро качество на новото законодателство, постоянен и съгласуван преглед на действащото законодателство.

Инициатива „Имате думата”: отваряне на процеса на разработване на политиките за по-голям обществен контрол и гражданско участие чрез новите информационни технологии, където предложенията за регулиране ще могат да бъдат проследявани, провеждане на открити и леснодостъпни обществени консултации в структуриран вид, даване на обратна връзка към участниците и отчет за приетите и неприети приноси.

Инициатива за дерегулация „По-малко значи повече”: премахване на всички регулации от нормативната уредба, които не са прилагани в последните 5 години.

Инициатива за дерегулация „Първо оценявай”: включва въвеждането на механизъм за непрекъснато наблюдение на резултатите от прилагането на българското законодателство и извършване на широко последващо оценяване на действащото законодателство с цел намаляване на неговия обем и опростяване на правилата – с участието на всички заинтересовани страни (гражданското общество, бизнеса и синдикатите).

Инициатива „Мисли първо за малките!“: има за цел популяризиране и практическо въвеждане на оценката на въздействието спрямо нуждите на малките и средните предприятия.

Намаляване на административната тежест:

• Задължаване на администрацията да не изисква нотариални заверки на декларации, удостоверения и т.н.

• Забрана за администрацията да изисква документи, които самата тя е издала или има достъп до тях.

Практическо прилагане на оценката на въздействието на законодателството за постигане на по-добра и ефективна правна регулация:

• Обхваща всички законопроекти и нормативни актове на Министерския съвет, както и законопроектите на народните представители;

• Електронизиране на нормативната уредба и автоматично откриване на противоречия.

Направление „Регионално управление и местно самоуправление“

Цел: Управлението на общината и областта по-близо до гражданите – укрепване капацитета на местното самоуправление и регионалното управление за изработване на политики в интерес на гражданите като предпоставка за ефективна децентрализация и въвеждане на принципа на субсидиарност.

Общината – близо до гражданите

• Укрепване административния капацитет на общините преди да се премине към децентрализация;

• Подобряване на административните услуги за гражданите – въвеждане на услуги на „едно гише“;

Бюджетна и данъчна реформа с цел осигуряване на необходимите собствени приходи за изпълнение на прехвърлените отговорности на местните и регионалните власти;

• Възлагане на нови правомощия само срещу осигурено финансиране;

• По-висока ефективност на звената „Сигурност“ (Общинска полиция).

Административно-териториална реформа

• Превръщане на областните съвети за развитие в истински колективен съвещателен орган на областния управител и на правителството (вкл. отделните министерства) по проблеми, свързани с благоустройството, образованието, развитието на инфраструктурата, здравеопазването. Областните съвети трябва да осигурят възможностите на общините на съответната област да координират своята дейност, да вземат решения, свързани с идентифицирането на общите проблеми, с планирането и развитието, а така също и съвместната работа по осъществяването на проекти с регионално значение.

Намаляване броя на областите, съчетано с укрепване на капацитета на областните управи да провеждат истински регионални политики;

По-добра координация между областните управи и съответните министерства, които имат регионални структури;

В перспектива – въвеждане на второ ниво на самоуправление с по-голяма демократична легитимност и отчетност пред регионалната общност.

Повишаване капацитета на областните администрации да провеждат регионални политики.

• Въвеждане на споделени услуги – извеждане на общата администрация в няколко регионални центъра.

ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ

Цел: Активни граждани и ангажирано гражданско общество, отстояващи обществено значими каузи, насърчаващи гражданската солидарност, участващи в изработването на публичните политики и решения

Референдуми и граждански инициативи:

• Национален референдум: намаляване на изискването за брой подписи на 100 000 за необвързваща парламента инициатива и на 250 хиляди за обвързващата инициатива;

Увеличаване на срока за събиране на подписи за национален референдум (напр. 6 месеца);

Да се редуцира изискването за кворум за задължителност (валидност) на референдумите до 20-25% от имащите право на глас;

Ограничаване на изискването за предоставяне на голям обем лични данни (напр. да не се изписва цялото ЕГН, а само рождената дата);

Възможност за събиране на подписи онлайн в защитена среда (по подобие на възможностите при Европейската гражданска инициатива);

Да се въведат по-прецизни правила за информационната кампания, които да осигуряват балансирано представяне на позициите и достъп до надеждна, пълна и проверима информация.

Възможност за гласуване на референдуми по електронен път

Гражданско участие:

• Въвеждане на гражданска законодателна инициатива (минимум 10 000 подписа на граждани с избирателни права).

Въвеждане на онлайн петиции до държавните органи, които да са задължени да ги разгледат.

Активно участие на гражданите в работата на парламентарните комисии и други публични органи с възможност да се влияе върху процеса на вземане на решения.

Активно участие на представители на гражданското общество в обществени консултативни органи към различни институции.

Съвместни инициативи между институциите и организациите на гражданското общество по конкретни обществени проблеми.

Развитие на съпътстващата инфраструктура и мрежа в подкрепа на организациите на гражданското общество и инициативи (осигуряване на механизми за публично финансиране на НПО, създаване на ресурсни НПО-центрове).

Подкрепа на доброволчеството чрез създаване на благоприятна правна рамка и подходящи стимули.

Подкрепа на социалното предприемачество като израз на гражданската солидарност и отговорност.

Сектор ОБЩЕСТВЕН РЕД, СИГУРНОСТ и ОТБРАНА

Визия: Защитена България в сигурна Европа: повече сигурност за всички български граждани и укрепване на евроатлантическото партньорство, ефективна превенция на външни заплахи с регионален характер.

Направление „Обществен ред и разследване“

Цел: Деполитизация на МВР, превръщане на институцията в гражданско ведомство, подлежащо на обществен контрол, ефективно провеждащо основните си функции по опазване на обществения ред и разследване на престъпността.

Деполитизация на МВР:

• Поетапна структурна независимост на дирекциите с полицейски правомощия от политическото ръководство – чрез поетапното им извеждане им като държавни агенции към МВР (по подобие на НАП и Агенция „Митници“ към МФ);

• Премахване на функцията на „Главен секретар“ на МВР. Присъствието на главен секретар на полицията в МВР е еманация на политизацията на полицията – сливане на полиция и политика.

• Реформа на системата за човешките ресурси в МВР и службите с фокус върху ясни и дългосрочни принципи за кариерно развитие и израстване – слага се край на политизацията в кариерното израстване.

• По-нататъшно изграждане на независими, но отчетни контролни органи – Инспекторат и Вътрешна сигурност. Отделянето на дирекциите в държавни агенции ще направи още по-важна контролната функция на Инспекторат и Вътрешна сигурност.

Изваждане от МВР на всички несвойствени дейности и обособяването им центрове за услуги (издаване на документи за самоличност; регистрация на МПС).

Оптимизиране на дейността на Академията на МВР, Медицинския институт, Националния институт за криминалистика и криминология.

Закриване или прехвърляне на звена към Министерския съвет, които нямат реален принос за осъществяване на функциите на МВР (почивни бази, спортни бази и др.) – освобождаване на МВР от издръжката на бази за спорт и отдих, като бъдат оставени на разположение само онези, които са пряко свързани с физическата подготовка на униформения състав.

Ограничаване на битовата престъпност. Фокус върху рецидивисти, уязвими групи, региони и престъпления със значителен ефект върху обществото би постигнало много по-сериозен резултат върху намаляване престъпността, отколкото разпръскване на огромни популистки ресурси от типа „полицай във всяко село“.

Уязвими райони: фокус върху уязвими райони и населени места с високи нива на престъпност – 600 допълнителни патрула и програма за видеонаблюдение.

Уязвими групи – програма за превантивна работа с уязвими групи, които са повторни жертви на престъпления: специална програма за работа с възрастни хора. • Работа с рецидивисти в уязвими райони.

Фокус върху обществено-значими престъпления (напр. телефонните измами или кражби на части на коли – създаване на специализирани структури с участие на полиция и други регулаторни органи, които да противодействат).

Подобряване на ефективността и взаимодействието със звената „Сигурност“ в общините (Общинска полиция).

Реформа на системата за пътен контрол, пътна полиция и безопасност в полза на хората:

• Модернизация на Пътна полиция чрез внедряване на нови технологии за контрол и обработка на наложени санкции;

Увеличаване ефективността на превенцията чрез увеличаване на броя наложени санкции;

Увеличаване на ефективно наложените санкции чрез пълно внедряване на система за автоматично налагане, обработка и събиране на глоби, вкл. и електронно уведомяване и събиране;

Намаляване на възможностите за корупционни действия на служители чрез ефективно прилагане на системата за видеоконтрол;

Подобряване на професионализма и отношението към гражданите при извършване на пътния контрол.

Гранична сигурност и модерни граници:

Модерен граничен контрол в услуга на бизнеса и хората: Разширяване на ГКПП Маказа, Кулата и Дунав мост – 1 и 2, с цел намаляване на опашки и чакане; допълнителни електронни гишета по летищата;

• Използване на средствата от ЕС за техническо оборудване, подобряване на инфраструктурата по границата, условията на работата на служителите, и противодействие на корупцията;

• Довършване на единната интегрирана система от сензори за наблюдение на границата с Турция и развиване на система в критични участъци на границата със Сърбия;

Подобряване на мобилността на Гранична полиция и ОДМВР по границите чрез подобряване на пътната инфраструктура по границите и оборудване с повече от 450 нови автомобила;

Разширяване на пълномощията на Българската армия за съвместна дейност с МВР по охрана на границата в кризисни миграционни ситуации и при завишена сезонна миграция в летните месеци (проверка на документи и задържане до пристигане на органите на МВР в 30 км зона).

По-добро взаимодействие с Европол и Евроджъст, а в перспектива – и с Европейската прокуратура при разследване на трансграничната престъпност.

Укрепване капацитета на ГДБОП относно разкриването на тежката организирана престъпност и периодични проверки за интегритет и зависимости на служителите.

• Разширяване на възможностите за граждански контрол върху дейността на министерството – въвеждане в Закона за МВР на задължението за публичен годишен доклад на министъра пред Народното събрание.

Реформа в КАТ при регистрацията – край на опашките.

• Електронна свързаност на регистъра на КАТ и отпадане на повечето хартиени документи за регистрацията на МПС;

• Регистрация на „едно гише“, по електронен път и за минути;

• Модернизиране на центровете на регистрация и инвестиции в системи за преглед на автомобили, които гарантират безопасни автомобили.

Бюджетна реформа в сектор сигурност. Настоящите бюджети на МВР и службите са небалансирани, с минимални средства за издръжка и капиталови инвестиции. В резултат на това те са технологично остарели и с неадекватни възможности да противодействат на съвременните заплахи. В МВР ежегодно има недостиг за минимално необходимите средства и се прибягва до дарения от общини.

Направление „Сигурност“

Цел: Интегриран и ефективен сектор за сигурност, подлежащ на парламентарна и гражданска отчетност, работещ в партньорство със специалните служби на страните в ЕС и НАТО.

Институционализиране на разузнавателната общност и създаване на възможности за координация и обмен на информация между тях при политическото ръководство и стратегическото планиране, осъществявано от Съвета за сигурност към Министерския съвет.

• Създаване на позиция Директор „Разузнаване и сигурност” към МС с функции по интеграция на информационните продукти на специалните служби и координация на международното сътрудничество в областта на разузнаването и контраразузнаването (в тясна връзка със структурите на НАТО по разузнаване и сигурност и съответните структури в ЕС, със съюзниците и партньорите).

Закриване на Националната служба за охрана (НСО) и прехвърляне на състава ѝ след проверка за зависимости и интегритет към МВР в служба „Жандармерия“.

Премахване на разследващите функции в ДАНС и превръщането ѝ в информационна служба.

• Въвеждане на пълноценен парламентарен и обществен контрол и отчетност върху дейността на всички специални служби – ДАНС, ДАР, СВИ, ДАТО.

Въвеждане на периодични проверки за зависимости и интегритет на служителите и ръководните длъжности в специалните служби.

Лустрация от второ поколение в службите за сигурност, като сегашните възможности, свързани с проверка за принадлежност към ДС и РУМНО – що се отнася до достъпа до класифицирана информация, бъдат разширени и свързани с проверките за интегритет и заемането на ръководни длъжности.

Обединяване на военното разузнаване и военното контраразузнаване (понастоящем в структурата на ДАНС) в служба „Военна информация“ към Министерство на отбраната.

Подобряване на контрола върху специалните разузнавателни средства и ограничаване на произволното им използване.

• Изграждането на секретариат към Съвета по сигурността – освен че ще подобри координацията между службите, ще подобри и контрола върху тях.

Разширяване на пълномощията на Омбудсмана на Република България да осъществява независим мониторинг върху разглеждане на жалбите от граждани към служители на МВР.

Направление „Отбрана“

• Ефективен подбор, оценка и обучение, водещи до развитие на най-важния ресурс в отбраната – хората, подобряване на заплащането и материалната база на военнослужещите и цивилните служители, ефективна ротация в структурите на НАТО и ЕС, други многонационални структури с българско участие.

Ускорено включване на основни елементи от въоръжените сили в структурата на силите на НАТО и ЕС, определяне на национални структури за трансформирането им в многонационални и домакинстване на нови многонационални звена (афилииране на втора бригада към Многонационална дивизия „Югоизток”, развитие на бригадата „Специални сили” като многонационална бригада, създаване на многонационални звена за морска сигурност и въздушен суверенитет).

Реализация на балансирана програма за модернизация с максимално използване на съвместно придобиване и поддържане на нова техника с други съюзни държави в партньорство с агенциите на НАТО и ЕС за постигане на съвместими и реални отбранителни способности. Достигане на 2 % разходи за отбрана спрямо БВП до 2024 г., според приетите ангажименти в рамките на НАТО.

Повишаване на оперативната съвместимост и готовността на силите чрез редовно участие в многонационални учения и при необходимост в международни мисии на НАТО и ЕС за защита на националните и общи интереси (подмяна на бойните самолети с платформа, напълно съвместима с изискванията на НАТО; гарантиране на съвместима въздушна и морска картина; модернизация на системите за управление и разузнаване за съвместимост и възможност за федериране в НАТО и ЕС мрежи, гарантиране на киберустойчивост на информационните системи).

Ускоряване изграждането на доброволния резерв, вкл. киберрезерв и развитие на способности за военна поддръжка на гражданските власти при извънредни ситуации при специализация на Центъра на компетентност на НАТО по управление на кризи в противодействие на хибридни заплахи и реагиране в извънредни ситуации.

Подкрепа на индустрията и изследователските звена за активно участие в проекти на НАТО и ЕС, интеграция в отбранителната индустриална база на евроатлантическата общност чрез механизмите на Индустриалния форум.

Направление „Защита на населението и инфраструктурата“

• Оптимизиране работата по спешни повиквания на тел. 112 с фокус на бърза и ефективна интегрирана реакция на екипите на базата на гъвкаво финансиране.

• Интеграция на системите за действие в извънредни ситуации на централно и местно ниво, вкл. с гарантиране на военна поддръжка на гражданските власти.

• Решително повишаване на устойчивостта на критичната инфраструктура и бързо възстановяване при извънредни ситуации в тясно сътрудничество с НАТО и ЕС, използване на експертизата на домакинствания у нас Център на компетентност на НАТО по управление на кризи и възстановяване.

Сектор ИНФОРМАЦИОННО ОБЩЕСТВО

Електронна идентификация

• Придържане към ангажимента за електронни лични карти от 2018 година. Внедряване на е-идентификация във всички администрации. Законодателни промени за осигуряване на приложимост на електронни лични карти навсякъде.

• Интеграция със здравна карта, СУМПС, и др. идентификационни документи и оперативна съвместимост между всички системи, работещи с карти.

Електронно управление

• Трансформиране на удостоверителните услуги във вътрешноадминистративни – над 60% от предоставените административни услуги са всъщност удостоверения, които една администрация предоставя на гражданите и бизнеса, а те от своя страна предоставят на друга администрация или доставчик на обществени услуги. С въвеждането на електронното управление тези услуги ще отпаднат и ще бъдат трансформирани във вътрешноадминистративни, като по този начин 60% от административната тежест върху граждани и бизнес ще отпадне.

• Реализиране на принципа за еднократно събиране на данни – администрацията да не изисква данни, които вече веднъж е събирала за дадено физическо или юридическо лице.

“Електронни по подразбиране” – всеки процес в администрацията трябва да бъде изграден като електронен процес. Добавяне на такова изискване към оценката на въздействието на нормативните актове, така че всеки нормативен акт да предполага електронни процеси по подразбиране.

Електронни услуги за гражданите и бизнеса – електронизиране на административни услуги, приоритизирани по брой на предоставянията

• Повече контрол върху Държавното предприятие “Единен системен оператор” от страна на съвета на главните информационни мениджъри.

Трансгранични електронни услуги – реализиране на електронни услуги, работещи за всички граждани на Европейския съюз, включително възможност за български граждани да ползват електронни услуги в други държави-членки, чрез националната схема за електронна идентификация.

• Въвеждане на Главен информационен мениджър (ГИМ) в основните структури на публичното управление с отговорности за ефективност на инвестициите, функционирането и киберустойчивостта на информационните и комуникационни системи и създаване на Съвет на ГИМ към МС

Регистър на всички електронни услуги. Портал за е-услуги egov.bg трябва да бъде единна входна точка до всички електронни услуги. За целта е нужна промяна на наредбата за административния регистър, така че в него да се вписват всички метаданни за е-услуги и е-регистри, порталът да черпи данни от него.

Електронно деловодство. Задължаване на администрацията за използване на изцяло електронна вътрешна кореспонденция.

Всеки нормативен акт за въвеждане на конкретна политика да дефинира измерими цели, които да се отчитат автоматично на шестмесечен интервал. Поетапно въвеждане на политики, основани на данни във всички сфери на законодателството. На отчетен интервал, ако целите не са постигнати, следва модифициране на нормативния акт.

Реформа на Имотния регистър за улесняване на достъпа – издаване на удостоверения за тежести онлайн, създаване на сигурен процес по вписване на сделки. Изграждане на връзка с кадастъра. Постепенно отпадане на удостоверенията за тежести и превръщането им във вътрешноадминистративни услуги

Интеграция на вътрешните информационни системи с цел избягване на обмена на информация чрез писма, което води до загуба на информация и грешки.

Електронизиране на всички регистри. След реализиране на проект за изработка на базов регистър – следва въвеждането му.

Контрол на спазване на Закона за електронното управление (ЗЕУ). В момента разпоредбите на закона не се спазват, няма контрол. Предстои надграждане на десетки системи и регистри. За да функционира създадената Държавна агенция „Електронно управление“, за да контролира ефективно и да изгради капацитета си е нужна политическа воля. Ако електронното управление не е фокус и няма отговорен за него, структурата може да остане нефункционираща, макар да има законови правомощия.

Държавен “облак” – реализиране на икономия от мащаба чрез въвеждане на държавен облак с няколко центъра за данни, съгласно Закона за електронното управление.

Секторни политики за е-управление:

• е-здравеопазване: въвеждане на електронен здравен запис, електронна рецепта, електронно направление, единен електронен здравен портал

е-образование: електронизация на регистрите в сектор “Образование”. Въвеждане на електронен прием в учебни заведения и електронни дневници. Предоставяне на електронно учебно съдържание без необходимост от хартиен еквивалент.

е-пътна полиция: автоматизирани проверки за правоспособност, гражданска отговорност, годишен технически преглед, включително чрез стационарни и мобилни камери. Разширяване на обхвата на камерите и електронните фишове и на институциите, които могат да извършват контрол чрез тях.

е-данъци:

• Проверка и заплащане на всички данъци онлайн, използвайки националната схема за електронна идентификация в допълнение на КЕП и ПИК на НАП

• Улесняване на подаването на годишна данъчна декларация чрез автоматичното ѝ попълване въз основа на получени от НАП сведения.

• Предоставяне на възможност за връзка между счетоводни софтуерни продукти и системите на НАП за автоматично подаване на необходимите отчети.

• Въвеждане на единна точка за подаване годишни финансови отчети.

• Пилотна интеграция с търговски банки за автоматизирано доброволно събиране на финансова информация, както и автоматично заплащане на данъци, което да премахва нуждата от редица декларации, по примера на Естония.

е-митници: електронизиране на всички митнически услуги за физически и юридически лица, както и вътрешните процеси

е-обществени поръчки: пълна прозрачност на обществените поръчки, подаване и обработване на документи изцяло по електронен път. Въвеждане на типови задания за обществени поръчки, Задаване на индикатори за представяне

е-природа: представяне чрез интерактивни онлайн карти на всички пространствените данни за състоянието на околната среда, управлението на природните ресурси и свързаните с тях административни процедури.

Електронна антикорупция

• Изцяло електронни обществени поръчки с типови задания.

• Случайно разпределение на всички вписвания в регистри и всички проверки на контролни органи.

• Пълна отчетност на действията във всички регистри и системи.

• Въвеждане на система за анализ на риска към антикорупционен орган, чрез която да се оценяват рисковете от корупция на база на данни, извлечени от редица източници като НАП, ГРАО, Имотен и Търговски регистър, регистър за обществени поръчки, декларации към Сметна палата и др.

Отворени данни

• Данни в реално време. Изработване на автоматизирано предоставяне на отворени данни в реално време от всички информационни системи и събирането им в портала за отворени данни.

Ангажимент към продължаване на процеса по отваряне на данни. България зае водещите места по отворени данни в Европа, но прогресът лесно може да бъде обърнат. Задължително е да продължи работата с администрациите по отваряне на данни, включително чрез приоритизиране на масиви от данни от Министерския съвет.

Оптимизация и въвеждане на стандарт за събиране на данни. В момента голяма част от наличните отворени данни не са в оптимален за работа вид и не са достатъчно полезни.

Повишаване на капацитета за работа с данни в администрацията

“Отворени по подразбиране” всички данни и документи на държавни органи и техните администрации трябва да са публични по подразбиране, освен ако няма конкретно правно основание за противното.

Електронно гласуване

• Въвеждане на дистанционно електронно гласуване. Изпълняване на изискванията на Изборния кодекс за въвеждане на дистанционно електронно гласуване за изборите за Европейски парламент през 2019 година. Изграждане на софтуерна и хардуерна инфраструктура за провеждане на експериментални и пилотни гласувания.

Фокус върху сигурността и прозрачността на системата – задължителни одити на системата, използване на изцяло отворен код с цел пълна проверка от страна на граждани с експертни познания в сферата на информационната сигурност.

Експериментално използване на системата за електронно гласуване за обществени консултации – организирането на референдуми е скъп и тромав процес. Системата за дистанционно електронно гласуване може да бъде използвана за провеждане на обществени консултации по важни актуални въпроси.

Киберсигурност и киберустойчивост

• Изпълнение на националната стратегия за киберсигурност

• Анализ и одит на ключови съществуващи системи за проблеми с информационната сигурност

• Въвеждане и спазване на високи стандарти за информационна сигурност при изграждане и надграждане на системи в държавната администрация.

• Изграждане на държавен облак с няколко центъра за данни, отговарящ на съвременните изисквания за киберсигурност.

Цифрови права

• Защитата на личните данни и неприкосновеността на личния живот. Всички цифрови услуги и уреди трябва да предоставят възможност сами да решаваме дали и как нашите лични данни ще се обработват при адекватни нива на прозрачност и сигурност. Всички държавни регистри трябва да предоставят пълна отчетност на достъпа до данните.

• Гарантиране на отсъствието на неконтролирани мерки за наблюдение и подслушване – съхранението на лични данни, подслушването и наблюдението трябва винаги да бъдат подложени на надеждна и независима оценка за необходимост и пропорционалност.

• Защита на правото да се използва криптиране – криптирането на личната комуникация е право, което осигурява защитата на личният живот онлайн.

Цифров пазар

• Актуализация на авторското право с цел да се подпомогнат авторите, стартиращите компании, онлайн обучението, дигитализирането на културното наследство и др.

• Създаване на сигурна правна рамка за извличане на данни, премахване на пречки пред цифровизация на културно наследство, допълнителни възможности за получаване на възнаграждение за авторите.

• Материали и технологии, създадени като резултат от обществена поръчка и платени с публични средства да бъдат обществено достояние или под свободни лицензи.

• Активно участие в усилията за постигане на единен цифров пазар в рамките на Европейския съюз

Свързаност

• Мрежова неутралност – Интернет е изграден на принципите на отвореността и равнопоставеността. Тези принципи са основната причина да се превърне във фундаментална инфраструктура и предпоставка за развитието на образованието и икономиката. Тази неутралност трябва да бъде гарантирана и в бъдеще.

• Достъп до интернет в по-малките отдалечени населени места и свободен честотен спектър – добрата свързаност в селските райони е предпоставка за качествено образование, шанс за конкурентен бизнес и достъп до разнообразни източници на информация.