СЛУЖБОМЕР

неделя, ноември 05, 2017

Борис Сичкин – „Смеем се, за да не откачим“ - 13

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Арчил Гомеошвили [1]

По време на новогодишните концерти в Двореца на спорта в Запороже (укр. Запорожия - бел. П. Н.) през нощта ми позвъни артистът Владимир Ивашов и ми съобщи трагичната новина, че е починал мояят близък приятел Аркадий Толбузин. Събрах веднага нещата си и се опитах да излетя за Москва, но не успях: администрацията на филхармонията разбра за моето намерение да прекъсна гастролите, обърна се към секретаря на обкома (областния комитет на партията - бел. П. Н.) и всички летища, железопътни гари и автогари бяха блокирани. Заповед - да не се пуска Сичкин! Филхармонията загиваше и моите концерти бяха единственият изход от бедственото материално положение. Но се случи така, че по същото време в Запороже пристигна със свои концерти Арчил Гомеошвили, който наскороо беше изиграл ролята на Остап Бендер във филма на режисьора Леонид Гайдай "Дванадесетте стола". След тази роля Арчил стана популярен и на мене ми дойде на ум мисълта да отида при секретаря на обкома и да се договоря с него да ме сменят с Гомеошвили. Отначало секретарят не искаше да чуе и дума - новогодишни концерти, основно за деца и юноши и на тях им трябва Буба, но като видя моята скръб и като пресметна, че е само за няколко дена, в края на краищата се съгласи. Оставаше само един проблем: Арчил не знаеше изобщо за предстаящата смяна. Трябва да кажа, че Арчил Гомеошвили е грузински княз и във връзка с това си спомням следния анекдот. Идва сватовница в еврейско семейство и казва:

- Бих искала вашата Рожа за де омъжи за княз Шереметев.

Родителите:

- Да, но той е руснак.

- Но е княз. Помислете си, вашата Роза ще стане веднага княгиня.

- Да, но е руснак...

- Чуйте ме, Розочка вече не е в първата си младост, не блести с красота и освен това, да си кажем истината, отдавна не е девица, а Шереметев е млад, красив и освен това е княз!

- Да, разбира се, много ни се иска Розочка да стане княгиня, но все пак той е руснак...

- Слушайте, вие не сте богати хора, а княз Шереметев е неимоверно богат - цялото ляво крайбрежие на Волга е негово. Представяте ли си как ще живее Роза - кожи, тоалети, скъпоценности, околосветски пътешествия...

- Е... Добре, съгласни сме - нека се вземат.

Сватовницата:

- Уф! Слаба Богу, половината работа е свършена. Остава сега да уговоря княза.

Та ето че и аз бях в същото положение - оставаше да уговоря княз Арчил Гомеошвили. Трябва да кажа, че всяка смяна се отразява крайно негативно на концерта и на артиста, дари ако заместващият артист е по-добър и по-популярен. Публиката очаква определен артист и замяната му в нейните очи е равностойна на халтура. Арчил беше започнал току-що гастролите и едно неуспешно начало на концертите изобщо не му беше нужно. Чувствайки се крайно неудобно, влязох в хотелската стая, където Арчил живееше с очарователната си млада жена Танечка, и като заеквах от вълнение, започнах да му обяснявам положението, но той веднага ме прекъсна:

- Борис, остави приказките! Заминавай спокойно, остани толкова, колкото трябва, не се вълнувай - ще те сменя.

Арчил Гомиашвили (1926-2005) в ролята на Остап Бендер.

Заминах, погребах приятеля си, върнах се, свърших гастролите и отивам при Арчил, за да му дам парите за спектаклите, в които беше участвал. Арчил ме погледна така, както се гледа луд човек:

- Ти какво, какви пари? Прибери ги веднага.

- Добре, довечера ще дам банкет в ресторанта, покани колкото искаш гости; както казват в Грузия, твоите приятели са и мои приятели.

Вечерта затворих ресторанта и дадох разкошен банкет. Имаше триста души гости, при това в основни линии млади момичета. Млади и красиви, но явно с леко поведение. Отначало даже се учудих: Арчил е тук с очарователната си млада жена и въпреки това такова много момичета - ето какво означава гореща грузинска кръв.

Банкетът мина прекрасно - всички се веселиха, танцуваха, шегуваха се, ядяха и пиеха. Когато отидох при управителя на ресторанта да платя, той каза, че всичко е наред - за банкета е платил Арчил.

На следващия ден се поинтересувах:

- Виж какво, ти току-що дойде в Запороже. Как успя да намериш толкова много момичета?

- Че аз очите им не съм виждал. Мислех, че са твои.

Ето така Арчил Гомелшвили не само ми направи огромна услуга, но и даде банкет за мене и за всичките курви в град Запороже.

БЕЛЕЖКИ

1. Сечкин греши фамилията, която всъщност е Гомиашвили (გომიაშვილი). По-нататък я срещаме и като Гомелшвили.

(Слeдва)

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.